Вход Търсене

Марченеро гушест

Снимка на гълъбМАРЧЕНЕРО ГУШЕСТ

Стандарт

Произход:
Испания. Древния “Марченеро” е бил гълъб със същите морфологични характеристики както и съвременния. Селекцията и избирателното натрупване на определени характеристики сформират неговите днешни черти. Породата се е появила през 15 или 16 век в Севиля, под името гушест “Колитехо” или “Керемидена опашка”.

Обща характеристика:
Може да се определи като леко пълен и с леки кости, а обилното оперение го прави по-голям. Формата му се определя като фигурна и с поресто оперение.
Марченеро е „позиращ гълъб", наричан е така заради някои особености при летене. Те се характеризират с краищата на крилата, които са разширени навън, той никога не "маха с криле" при летене, а само се приплъзва при кацане, конфигурацията на тялото не му позволява да свива опашката под тялото, която да действа като спирачка, а вдлъбнатите криле правят спускането бързо.
По време на полет, преди всичко да се вземе предвид:
- Опашката е широко отворена и извита навътре, като опашка на омар.
- Перата над опашката създават впечатление за двойна опашка.
- Гушата е издута, закръглена и виси по такъв начин, че не пречи на видимостта напред, създава впечатление за полукръг при гледане отпред. Има спокоен темперамент, въпреки че е достатъчно енергичен и надменен. Притежава изключителен талант при ухажването на женските, и затова се използва в спортни полети без тях.

Общ вид (20 точки):
Сравнително не много голям гушест гълъб с тегло от 200 до 300 грама. Много свободното оперение създава впечатлението, че гълъбът е по-голям отколкото е в действителност. Има красива форма на главата, сравнително силно изпъкнала, лежаща на сгънките гуша, къса гръдна кост, при полет опашката е във вид на лъжичка, напомня опашката на омар. Перата над опашката са обилни и дълги и образуват „двойна опашка”.

Шия и гуша (15 точки):
Шията е къса и доста пълна. Гърдите на които лежи гушата са широки, и Марченеро издуват голямата си кръгла гуша добре, и в същото време добре драпират оперението си (застават в характерна стойка). Гушата има вертикална сгънка. Оперението на гушата е рехаво, меко, богато и винаги трябва да покрива раменете.

Глава (5 точки):
Изящна и закръглена с изобилно оперение, с рехаво оперение покриващо горната част на околоочните пръстени. Тези пера понякога леко стърчат и образуват това, което испанците наричат "туфос".

Очи (2 точки):
Червено-оранжеви при всички, освен при белите и светло-пръсканите, които имат тъмни очи.

Гръб (3 точки):
Широк и обилно покрит с дълги рехави пера. Завършва с широки пера над опашката.

Кръст (10 точки):
Широк с дълго рехаво оперение. Когато гълъбът гука и върти трябва да показва пищното оперение на шията и над опашката. Перата са настръхнали по такъв начин, че създават илюзия за двойна опашка.

Криле (10 точки):
Силни и широки. Крилете са силно извити в две равнини когато са разтворени.

Опашка (20 точки):
Опашката е съставена от къси и широки пера. Обикновено, централните пера (6-8) са счупени от постоянното огъване на опашката под тялото. Опашката винаги е извита надолу и напред при полет и ухажване. Опашката винаги е по-дълга от краката, но никога не трябва да опира земята по време на подвиването.

Крака (5 точки):
Къси, близо до средните на дължина, неоперени и с отлична костна структура. Перата на сгънките трябва да са рехави и образуват "корниз от пера", който испанците наричат "канастила".

Оперение (10 точки):
Обилно, меко, рехаво оперение. Никога не е плътно и винаги е изпъстрено с красиви фини капчици наречени "филоплумес". Среща се в много цветове, най-разпространените са пепелно-червени, сини, черни, сребристи, напръскани, бели и т. н. Чистите и светли цветове са за предпочитане.

Големи недостатъци:
Високо разположена, голяма гуша с изнесена назад топка,
широка глава, прекалено голяма “тежка” глава, плътно оперение на задната част на тялото, перата не показват своето великолепие, недостатъчно извита като лъжица опашка, дълга гръдна кост, крива опашка.

Пръстен: 8 мм.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook