Вход Търсене

Джиененсе гушест

Снимка на гълъбДЖИЕНЕНСЕ ГУШЕСТ

Стандарт

Произход:
Испания. Сред местните испански породи гушести била и „Палома де Каста Азул”, възхищаваща със своя темперамент, красиво синьо оперение и изискана форма на главата. Той бил за Горгуеро и Джиененсе същото, което е бил и Колитехо за Марченеро и Жерезано - техен предшественик. Кръстосвали ги с гълъби със „стойка”, като „Колавуелта”, „Колгуеро” или „Холгуеро”, произлезли от “Куебрадо Мурциано”, което довело до появата на гушести, много популярни в Ла-Меса на Пиринейския полуостров, Кастилия и Мадрид, наричали ги Горгуеро. В много отношения Горгуеро е местната порода гушести в този регион, както Валенсиано в Каталуня, и Рафено в Андалусия.

Общ вид:
“Джиененсе” съчетават в себе си чертите на много съвременни породи от различни области на Испания, където са популярни. Породата е резултат от различни кръстосвания, от които е получен гълъб с ясно определени характеристики получени от Валенсиано, Оргуеро, Горгуеро, Рафено и Мурциано. Не знаем защо толкова много породи са вкарани в получаването на породата, и коя е оказала най-голямо влияние.
Това са гълъби със среден размер, темпераментни и силни, с леко извита шия, стройни, с широки гърди и здрави, силни крила за летене, които не са по-дълги от опашката и лежат разделени на нея. Гушата никога не е толкова дълга, че да опира земята, по скоро тя е изящна и придава хармоничен външен вид.

Полет:
Джиененсе държи своята глава нагоре във форма наречена „морило” образувана и с перата в основата на шията. Крушовидната гуша виси при полет и ухажване. Когато при полет среща друг гълъб, той потреперва леко. Крилете извършват бавни ритмични движения, а опашката по правило е вдигната нагоре.

Глава:
Мощна, не много широка отгоре, бадемовидна, образува плавна непрекъсната елипсовидна линия от восковицата до началото на шията.

Очи:
Винаги с ярък и интензивен червен цвят при тъмните цветове, оранжеви при светлите цветове, никога не са бисерни или зелени.

Околоочни пръстени:
Те са важна характеристика за тази порода, трябва да са тъмно сиви при сините, блестящи при черните, с телесен цвят при светлите цветове. Околоочните пръстени трябва да са тънки, не много изнесени напред, развиват се с възрастта.

Клюн:
При младите гълъби се създава впечатление за голям клюн, но после с възрастта восковицата запълва клюна и той изглежда сравнително по-къс. Клюнът е мощен и тъп, без извивка в края. При старите гълъби има тенденция да се появяват брадавици под клюна.

Восковица:
Дълга, гладка и триъгълна, растяща с възраста.

Крака:
Пропорционални на размера на тялото, никога не са много къси или дълги, винаги неоперени, с тъмно червен цвят.

Гуша:
Крушовидна, не е голяма, увиснала, никога не се влачи при гукане, поддържа оптимален баланс при полет. Никога не се издува или издига високо. “Джиененсе” имат лека линия (яка) на гушата си наречена “тирила”, но гушата не е сгъната.

Оперение:
Прилягащо към тялото, обилно, добре приспособено за полет. Всички цветове се допускат.

Опашка:
Средно дълга, силна и широка.

Оценяване:
Всяко отклонение от този стандарт се наказва с отнемане на точки пропорционално на степента на дефекта.

Пръстен: 9 мм.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook