Вход Търсене

Измаелски тюрман

Снимка на гълъбИЗМАЕЛСКИ ТЮРМАН

Измаилските тюрмани произхождат от регионите на юг от Украйна и Бесарабия, с център на развъждане в градовете Измаил и Килия. Общото впечатление за породата е за голяма птица, с ниски неоперени крака, с удължено тяло, и размер от 38 до 45 см (от края на клюна до края маховите пера на опашката).

Характеристики

Глава: голяма, суха, продълговата, без ясни линии и граници. Тила е леко заоблен.

Очи: големи, изразителни, сребристи на цвят, при белите разцветки очите са тъмно кафяви. Клепачите са равномерно развити, нежни, тънки, в телесен цвят.

Клюн: прав, среден и дълъг, телесен на цвят, образува остър ъгъл с шията.

Ноздрите не са големи, бели на цвят, гладки и напрашени, като не се подават над линията на челото и клюна.

Шията е не много малка, средна, пълна и силна, стояща изправена без гъвки и извивки.

Гръб: дълъг, широк, прав.

Крила: дълги, в размах от 80 до 85 см, неплътно прилежащи към тялото. Разположени отдолу под опашката, но не достигат или опират в пода.

Опашката е дълга, права, плоска, стои на една линия с гърба или е леко приповдигната. Състои се от 14 до 21 широки пера.

Крака: къси без оперение, силни, розови на цвят, широко поставени.

Окраска на оперението: най-разпространената е следната: гръб, опашка и глава - цветни. Съществуват и следните варианти на окраски: от чисто бели до черни, червени, жълти, сини, лимонени . Сиви (на петна) - водят се в черна окраска с няколко бели пера на главата. С всяка последваща смяна, оперението на гълъба осветлява, повече на главата и по-малко по тялото и опашката.

Допустими недостатъци: незначително нарушение в шарките, различни очи, тъмен клюн, жълт цвят на очите, червеникави клепачи, светло под опашката при гълъбите с цветни опашки.

Недопустими недостатъци: къс корпус и клюн, дълги крака, не яркост в оперението, високо чело, с гребен, оперение по краката, количеството пера в опашката да е по малко от 14.

Изисквания за полета и въртенето: Предпочитат се птици, които се издигат на голяма височина, започват да се въртят, после се спускат към земята, но не кацат, след това отново се издигат, набират височина и отново догонват другите гълъби.

Срещат се гълъби от тази порода, които ако не се тренират набират скорост и височина на полета, но губят способността си да се въртят и при приземяването умират след удар в земята.

-> Мнения и оценки (2)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook