Вход Търсене

Гдански високолетачи

Снимка на гълъбГДАНСКИ ВИСОКОЛЕТАЧИ

СТАНДАРТ

Произход:
Развъждането на породата започва в началото на деветнадесети век в Полша - град Гданск и околностите му и се разглежда като местна порода.

Общото характеристика:
Гълъбите от тази порода са с тънко и издължено тяло, с хоризонтална стойка, средно-висок силует, полуовална и широка опашка, богата на пера, леко извита глава с корона.

Основни характеристики:
Главата се носи в лек наклон и е издължена. Профилът на гълъба започващ от края на клюна до короната е във формата на леко спескан лък, а погледнат от горе е клиновиден. Короната е широка, простираща се от ухо до ухо, носена високо, във вътрешността е богато оперена, тилът е пълен, гъстата корона преминава плавно към оперението на шията без насичане на общия профил, без добре оформени ушни розетки.

Цветът на очите е перлен във всички нюанси, без кървави жилки. Около очните кръгове са тесни и бели със синкав оттенък.

Клюнът е дълъг и преминава плавно в профилната линия на главата, умерено силен със светъл цвят. Носовицата е гладка и леко розова.

Шията е умерено дълга, стройна, под гърлото със заоблена вдлъбнатина. С добре оперен врат.

Гърдите са умерено широки и заоблени, носещи се леко напред. Плещите са издължени, но не са твърде широки, леко заострени назад и леко увиснали почти до края на опашката.

Крилата са дълги носещи се в близост до тялото, обхващащи гърба си и достигайки почти до края на опашката.

Опашката е дълга, състояща се от най-малко 14 рулеви пера, без празнини, полуовални, малко по-широки в краищата.

Краката са средно дълги и без пера. Оперението е дълго, гладко и прилепнало към тялото.

Видове цветове:
Бяло, черно, червено, жълто, синьо с черни ивици, синьо пъстри, червено-бежови, златно бежови, синьо бежови с тъмни ивици или без (генетично сребърни).

Цвят и рисунък:
Всички цветове трябва да са чисти и наситени. Черния цвят е лъскав в стоманено син отенък, светло-бежовите, трябва да имат чисти от шарки крила, синьо бежовите са с напълно оцветени крила, при червено-пясъчни в жълто-кафяво са: шията, гърдите като ивиците на крилата са с наситени основни цветове, като при женските е позволено да има и малко сиво на гърдите и корема. Всички ивици са чисти, разположени успоредно и по дължина на профила.

Недопустими недостатъци:
Късо и недобре оформено тяло; висока и изпъчена стойка; голяма, закръглена и с високо чело глава; кървави вени в ириса; жълто или червено на челото, силен или тъмен клюн, зърнена носовица; прилепнала корона, носеща се ниско, крива, тясна или насечена. Неоперени или широки плещи, тясна опашка, оперени крака, разминаване в основните характеристики на цвета и рисунъка.

Като цяло впечатлението за гълъба се образува от стойката, от позата на главата, от короната, от добре оформените очи, от цвета на опашката, от цвета клюна и рисунъка.

Пръстен номер: 7 мм.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook