Вход Търсене

Мурзуни високолетачи

Снимка на гълъбМУРЗУНИ (МУРЗУНСКИ) ВИСОКОЛЕТАЧИ

СТАНДАРТ

Развъждането на тази порода е започнало в средата на двадесети век от фермери от бившите провинции Замош, Шелм и Люблин в Полша.

Чертите на Мурзуните високолетачи са се изменяли много, като на този етап те се отличават чувствително от тези на техните предшественици Занойските гълъби. Разликите се забелязват както в по тъмния клюн така и в ноктите и веждите. Забелязва се повишение на интереса към развъждането на тази порода в началото на 21 век, спечелвайки признанието на животновъдите като прекрасен високолетач, с доста добро чувство за ориентация, както и с уникалната си красота. Породата се радва на нарастваща популярност сред гълъбарите, които ценят качеството и продължителността на полета.

Мурзуните високолетачи са птици със средни размери, с продълговат и елегантен силует, със средна дължина на краката, типичен представител на гълъбите високолетачи. Мурзуните са енергични и живи и с голям темперамент.

Особености на породата:
Главата е средна по размер, отгоре е леко сплескана, с леко изпъкнало чело, но не твърде широко.

Очите са средни по размер, ясни, перлени, допуска се леко зачервен ирис.

Клюнът е черно-сив (при възрастните индивиди е допустимо да е рогов), с челото образува тъп ъгъл, среден по дължина, не твърде тънък. Носовицата е малка и леко напръскана в бял цвят. Веждите са сиво тъмни, средни по размер, не прекалено тесни.

Шията е средно дълга по размер, доста силна, пропорционална на тялото, добре оформена под клюна.

Гърдите са силни и леко повдигнати напред и нагоре.

Крилата са мощни, държани в близост до тялото и носени върху опашката, но не достигащи нейния край. Плещите са също много силни, но не твърде широки, стесняващи се към задната част.

Опашката е достатъчно дълга, с 12 рулеви пера и леко разширена в края си, в една линия с плещите и тялото.

Краката са средно дълги пропорционални на телосложението на гълъба, неоперени, ноктите са в черно и сиво, допуска се при пъстрите индивиди ноктите да са в ярък цвят или смесен, но като цяло гълъбарите развъждащи тази порода се стремят ноктите на гълъбите да са колкото е възможно в по тъмен цвят.

Оперението е богато и меко, добре прилепнало към корпуса, като при крилата и опашката е широко и гъвкаво.

Пръстен: 7 мм.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook