Вход Търсене

Сребреняки

Снимка на гълъбСРЕБРЕНЯКИ

СТАНДАРТ

Произход:
Принадлежи към гълъбите от породата на Полските дългоклюни летачи. Тази порода най вероятно е възникнала в края на шестнадесети и седемнадесети век в Полша, като рисунъка на оперението подсказва, че породата има общи черти с тези на техните предци - Полските свраки. Водещите градове в развъждането на тази порода са Краков, Лодз и Варшава. С цел подобряване на породата се е прибягвало до различни кръстоски с други породи. Гълъбарите от Варшава за да подобрят стойката и фигурата са направили кръстоска с Английските свраки. От друга страна гълъбарите от Лодз кръстосали Сребреняките с Берлински дългоклюни, а тези от Краков с Полски пощи, Изложбени пощи и с бели черноклюни Свраки.

Обща характеристика:
Стойка - всички характеристики на гълъба, които се оценяват трябва да бъдат в хармонично цяло, и стойката трябва да е на гълъб летач, стройна и леко под ъгъл спрямо тялото и опашката изправена, както при пощенските.

Особености на породата:

Глава:
Възможно най-тясна и дълга, пропорционална на големината на гълъба. Профилната линия минава в пълна непрекъсната линия от главата към клюна и носовицата. Тилът има клиновидна форма и трябва да бъде леко закръглен и да преминава плавно към линията на шията

Цвят на очите:
Разположени възможно най-високо върху главата, на профилната линия и в задната част на черепа. Цветът на очите е бял - като порцелан, чист и хомогенен, без никакви други цветове. Зениците са малки, черни, кръгли, разположени в средата на ириса.

Околоочни кръгове:
Черни на цвят с фина структура, широко и ясно видими. Клюн: дълъг (1/3 от дължината на главата ), умерено тънък, конусовиден. Носовицата е черна и малка, в непосредствена близост до клюна.

Врат:
Шията е във форма на фуния, тънка и изправена възможно най много спрямо тялото. Леко надолу се разширява и хармонично се слива с гърдите и раменете. Вратът и главата са като размер 1/3 от гълъба.

Гърди:
Изпъкнали и закръглени, не са удължени напред.

Гръб:
Тесен, леко заоблен, наклонен надолу.

Крила:
Компактни, близо до тялото, изправени върху опашката и не пресичащи се. Продължават назад до средата на тъмната ивица на опашката.

Опашка:
Здрава , опростена, държаща се под ъгъл наравно с линията на крилата. Краят на опашката не трябва да докосва земята.

Крака:
Тънки, червени на цвят, пропорционално дълги с размера на гълъба. Бедра добре оформени, не са скрити в оперението на корема. Перата в предната част на краката не растат повече от 1 см. От задната част на глезена неоперен. Краката от глезените са леко присвити, пръстите са равномерно разпределени, ноктите са ясно очертани.

Оперение:
Гладко, добре прилепнало.

Цвят и рисунък:
Сив рисунък, наподобяващ цвят на лед, с леко синкаво – сребърен отенък по главата, шията, гърдите, и частично по плещите, опашката и под нея. Корема, бедрата и крилата са бели. На гърдите и гърба сребърния отенък постепенно намалява и прелива в бял цвят.

Пръстен: 7 мм.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook