Вход Търсене

Седлати късоклюни

Снимка на гълъбПОЛСКИ СЕДЛАТИ КЪСОКЛЮНИ

СТАНДАРТ

Произход:
Голям принос за развъждането на тази порода в периода 1920 - 1940 г имат гълъбовъдите от Полша от градовете Лодз, Калиш, Здунска Воля и Варшава. След 1945 година породата се разпространява и развъжда и в други региони на Полша, като гр. Гданск, гр. Влоцлавек и гр. Плока. Тази порода се е получила след кръстоска между Полска Кримка Бялостока, Барвногловки, и Полски късоклюни летачи. След като много гълъбовъди започнали да развъждат породата, настъпил момента за класифициране и определяне на главните характерситики на породата. Сред елементите, на които се е държало били фигурата на гълъба, късия клюн и краката. Като в края на 80-те години на миналия век породата е била доусъвършенствана и придобила днешния си вид.Силуетът е с красива форма, осанката е наперена, гърдите повдигнати, шията леко извита назад, клюна е къс, наблюдава се характерната двуцветна шарка, гълъба е със средно малък размер. Гълъбите от породата се причисляват към летачите, въртят се, не са капризни и са лесни за отглеждане.

Основни характеристики

Главата е малка, кръгла, с извито, широко и високо чело.

Короната прави гладък лиазон с главата. Качулката е с богато оперение в основата, и добре оформена, носена високо, горния край на короната е обърнат леко напред, простира се от ухо до ухо.

Очите са със среден размер, цвета на ириса е перлен, зеницата е малка. Веждите са двуредови, но тънки, без издатини, бледо месести.

Клюнът е къс, удебелен, затъпен, широк в основата си, леко косо поставен.

Носовицата е малка, прилепнала, и напудрена в бяло.

Шията е със средна дължина, с конусовидна форма, леко извита назад, нежно пулсиращата, под брадичката с добре оформено гърло.

Гърдите са сравнително широки, закръглени, носени високо парадно напред.

Плещите са пълни и леко закръглени, къси, диагонално падащи.

Крилата са средно дълги, затворени, добре прилепнали към тялото, носени върху опашката, не кръстосващи се.

Опашката е компактна, средна по дължина, носена на една линия с плещите.

Краката са средно високи, богато оперени по цялата дължина, с гащи, достатъчно дълги и богати на пера стигащи до пръстите.

Оперението е прилепнало към тялото.

Видовете цветове, в които се среща породата са: бяло-черни; бяло-червени, бяло-жълти, бяло-сини

Цвят и рисунък:
Това са двуцветни гълъби, наполовина са бели наполовина са цветни; в бял цвят са крилата, корема, краката и гащите, а в другия цвят са главата, шията, плещите, опашката и зоната под опашката.
Рисунъка трябва да е ясно и добре отделен, да не се прелива, оперението в бял цвят трябва да контрастира с това, което е цветно.
Цветовете трябва да са интензивни и лъскави и да се отличават един от друг.

Недопустими грешки:
Тясна, сплескана, ъглова или крива глава, тясна, накъсана, или ниско поставена корона; тънък или заострен клюн; средно дълго, тъмно, или синьо-рогово чело или в розово-червен нюанс, тъмни или зачервени с червени венички очи; розово- червени или дебели вежди; къса шия, не добре оформена извивка под гърлото; увиснали или носени под опашката крила; не богато оперение, без гащи.

Елементи за оценка:
Стройна фигура; стойка; глава; корона; клюн; очи; вежди и техния цвят; оперение на краката; рисунък; цвят на гълъба; цялостен вид.

Пръстен: 9 мм.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook