Вход Търсене

Коморнски

Снимка на гълъбКОМОРНСКИ /КОМАРНЕНСКИ/ ГЪЛЪБ

Качулка: Широка, пълна и раковина образен, стояща високо на главата и простирайки се от ухо до ухо, напълно оперена, даже и на върха. Розетките трябва да са пропорционални и колкото е възможно по-широки.
Недостатъци: Качулка разположен твърде ниско на врата. Изкривен или наклонен на една страна. Не балансирани с размера, формата и стойката на тялото розетки. Липса на пълнота при перата или грива между розетките. Всяка допълнителна украса на качулка, без тя да е търсена, ще се счита за дисквалификация.

Глава: колкото е възможно по-голяма, пропорционална на размера на тялото, изправена, с добра овална форма простираща са от клюна и очните кръгове до върха на черепа.
Недостатъци: Птица, която има неравен или вълнист вид, плоска на върха, погледната отпред да има отслабнал и измъчен вид. Каквато и да било украса на перата ще се счита за дисквалификация.

Клюн: телесен на цвят, близо и добре прилягащ към мандибулите, по-скоро къс отколкото дълъг. Клюнът трябва да съразмерен с желаната пълнота на лицето и да по-скоро прав отколкото тънък.
Недостатъци: Клюн който придава на лицето късо изражение (лице на бухал), продълговато или издължено изражение. Тъмен или петнист клюн се счита за дисквалификация.

Очи и клепачи: Очите трябва да са като на бик и да имат блясък и здрав вид. Клепачите да са червени или оранжеви на цвят, да са малки и с фина кожа, около очните пера да са разположени близо до клепача. Червеният или оранжев клепач дава преимущество пред белия или сивия, в случай че двете птици са с равни други качества.
Недостатъци: Големите ярки клепачи не са желателни. Изкривени или перлени очи се считат като дисквалификация.

Цвят: богат, здрав, блестящ. Недостатъци: избеляло оцветяване особено при опашката. Не трябва да има осветляване или замърсяване на перата. Какъвто и да е цвят, който е матиран и не блести се счита за недостатък. Белези; обозначен като Свраков с бяла глава; оцветяването най вече на качулка там перцата трябва да са цветни. Под клюна да има малка брадичка. Оцветяването на врата да достига и докосва това на долната част на окото. Разделителната линия да започва отпред пред окото, но не по назад от неговата среда, оформяйки точно под клюна перфектни три кръгчета. Задницата и крилата да са в бяло. Гладка бяла линия около тялото да разделя от цветната опашка.
Недостатъци: Наличието на какъвто и да е цвят между качула и бялата шапка на главата. Белия цвят да се спуска назад по тялото и под очите в неравна линия разделяйки цветните от белите зони на оперението. Бели пера в цветните зони и обратното.

Стойката на Коморненските гълъби трябва да е изправена, да изразява енергичност и жизненост. При оглед, гълъбът трябва да демонстрира на наблюдаващия я го, енергично изражение на здрава и активна птица. Трябва да стои на пръсти по един наперен начин.
Недостатъци: Въртене или свиване в ъгъла по време на оценяване. При вземане в ръка да не бъде прекалено изплашен и треперещ, трябва да е по-отпуснат и спокоен.

Тяло: здраво, късо и клиновидно. Гърдите са широк и с дълбочина и добре закръглени. Общото изражение е за много здрав гълъб. За да се получи тази пълнота на гълъба се препоръчва развиване на мускулатурата и издръжливостта му.
Недостатъци: Комарнеския гълъб не трябва да твърде дебел и мек при взимане в ръка или твърде лек в следствие на слабота.

Врат: широк в основата, среден по дължина, и свиващ се към гърлото. Трябва да е достатъчно дебел към раменете. Погледнат от страни да бъде с лека извивка, която да продължава в изящна линия към гърба и без да се забелязва нарушение в оперението на качулката. Гривата на качулката се спуска постепенно към задната част врата към мястото където се слива с тялото.
Недостатъци: Външния вид на врата не трябва да е много издължен и при показване не трябва да е накъсан или начупен.

Крила и опашка: маховите пера са близко разположени широки, плътни и добре поддържани, така че при срещането на техния връх с опашката да се под формат на буквата „Y”. Опашката да е къса добре прибрана и леко свита. Тя трябва да е добре опакована и поставена така че перат й да не са по дълги от 1 1/2 - 2 дълги. Задната част на крилата да се прилива плавно към тялото.
Недостатъци: Липса на опашка или махови крила. Паднали криле, които птицата не може да вдигне без леко насърчаване от страна на съдиите. Пера на опашката които са нахвърляни върху гърба.

Крака и стъпала: Краката са силни и в изправено положение. Със средна или къса дължина, стоящи добре отстрани, неоперени. Стъпалата и краката трябва да са в ярко червено. Коморненските гълъби трябва да стоят много добре изправени на своите крака и да повдигат стъпалата си при вървене.
Недостатъци: Да лежат на земята или да се свиват по време на оценяване. Блед цвят на краката показва за не добро здравословно състояние на птицата. Да имат перца или удебеляване на краката. Изкривени пръсти и не добре извити нокти.

Състояние гълъба: Оперението на Коморненския гълъб трябва да се състои от добри пера, тесни и блестящи, да е жизнен, енергичен, наперен и в добро здраве. Демонстрирайки, че е горд да бъде Корненски гълъб, с хубаво место на обитаване, получаващ добра грижа при отглеждането си. Гълъбът от тази порода се радва на вниманието на хората, като че ли осъзнава, че е рядка порода и е убеден в своята красота.
Недостатъци: липса на жизненост и енергичност. Прекалена шареност в окраската се считат за дисквалификация.

-> Мнения и оценки (1)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook