Вход Търсене

Софийски с качул

Снимка на гълъбСОФИЙСКИ ШАРЕН КАЧУЛАТ

СТАНДАРТ /приет 2008г. от СГБ/

За пръв път породата е описана през 1903 година, като се набляга главно на летателните й качества. Това ни дава основание да смятаме, че създаването и е преди повече от 150 години.
Това е гълъб с жив темперамент, интересна окраска и добри летателни и акробатични качества. Има много любители, които са посветили целия си живот за подобряването на тази порода.
Тяло - като на обикновен уличен гълъб. Мерено от върха на човката, до края на опашката не по-дълго от 30 см. Покрито с гъста и стегната перушина.
Глава - валчеста с широко и високо чело, което се издига почти отвесно. Гледана отстрани главата изглежда малко ъгловата. Качулката е задна, с добре развита горна част, стърчаща над темето и със строго симетрични странични розетки.
Клюн - средно дълъг и дебел, с леко завита надолу горна част. При черните птици е с рогов цвят, при червените и жълтите е бял, а при другите междинни цветове варира от светъл до рогов.
Очи - бисерни, с възможно по-светъл ирис.
Очни пръстени - гладки, нежни, не много големи, светли при всички цветове.
Врат - къс, леко извит.
Гърди - широки и изпъкнали.
Крила - не много дълги. Стремежът е да се носят под опашката.
Опашка - средно дълга и широка, с 12 пера.
Крака - средно къси, червени, без оперение. При черните и сребристо сивите са тъмно червени, а при червените и жълтите са светло червени.
Цвят - основните цветове са бял, черен, червен, жълт и сив. Развъжда се още и в междинни цветове - опушено сив, сребристо сив, тъмно червен с черен оттенък, сиво-червен, ръждиво-червен, сиво-жълт, синьо-жълт, бледожълт.
Шарка:
1. Затворен белощитник - цветни са главата, гърдите и крилата (всички летателни и покривни пера), с изключение на раменете и гърба, където се очертава правилен бял кръг от малки покривни пера. Опашката е бяла. Бяла е и задната част на качулката, като се образува широк бял шал, който отпред се прекъсва доста широко. Предните перца на качулката са цветни.
2. Отворен белощитник - същата шарка с тази разлика, че поне 10 крайни махови пера са бели, а бялата част на врата може да премине и отпред на гърдите под формата на гердан.
Големи грешки: бисерни очи при белите, тъмни очи при цветните, различно оцветени очи, дълъг клюн, черен клюн, цветни очни пръстени, ниско чело, тигрова шарка, неправилна качулка, високи крака, облечени крака, тънко и дълго тяло, тесни рамене, гърбаво тяло, силно размит основен цвят.
Малки грешки: крила над опашката, няколко бели перца в основния цвят, цветни перца в бялото петно на гърба, цветни перца в белия шал, леко избеляване на основния цвят по главата и края на крилата.
Пръстен - 7 мм.


ОЩЕ ПО СТАНДАРТА НА СОФИЙСКИЯ ШАРЕН С КАЧУЛ

Тази порода е давала винаги добри гълъби летачи затова е необходимо тези качества да се предпазят от физическо отслабване и нарушения в екстериора, които се явяват последствие от постоянното отглеждане на волиера (затворени).
Обща характеристика: Живи, гиздави гълъби с гордо изражение и здрав външен вид.
Дължина: Не по - дълги от 30см. мерено от върха на човката до края на опашката.
Тялото трябва да бъде покрито с гъсти и стегнати пера.
Глава: Валчеста с широко повдигнато чело, като частта над човката се издига нагоре почти отвесно: гледана от страни да изглежда малко ъглова.
Качул: Пълен, с добре развита средна част и странични розетки, отпред в цвета на гълъба а отзад бял, с твърди дълги пера които да стърчат над главата.
Човка: Средно дълга и дебела до 1 - 1, 2см широка в основата като горната част е слабо завита надолу. При черните тя е с рогов цвят, при червените и жълтите тя е съвсем светла, а при другите междинни бои тя варира от рогова до светла.
Очи: Бисерни.
Очни венци: Добре развити, светли при всичките цветове.
Шия: Къса, извита.
Гърди: Широки и изпъкнали.
Крила: Не много дълги, да бъдат пуснати под опашката, без да допират земята, носенето на крилата под опашката се допуска но при оценка се наказва.
Опашка: Средно дълга с 12 добре развити пера.
Крака: Къси, неоперени, при черни и сребристо сиви са тъмно червени, при червени и жълти са светло червени.
Цветове: Основни: черна, кърваво червена, златисто жълта. Междинни: сиво - черна, ръждиво червен, сив, сиво жълт, синьо жълт, бледо жълт. Шарки: Затворен белощитник. Оцветени са главата, гърдите и крилата(всички летателни и покривни пера) с изключение на раменете на които се образува правилен бял кръг от малки покривни пера. Отворен белощитник. Оцветени са главата, гърдите, и поне 10 от летателните пера, рамената трябва непременно да бъдат бели. Когато главата и гърдите се свързват с правилна широка лента, оцветена в основната боя, при оценката се прибавят 5 точки. Единични боядисани пера в белите полета не се считат за грешки.
Стойка: Горда, жива, поради късите крака ниска което изпъкват облагородените качества на породата.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook


Абонамент

Абонирайте се за гълъбарския информационен бюлетин и получавайте всички новини по e-mail.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете e-mail адреса му: