Вход Търсене

Датски фазанов

Снимка на гълъбДАТСКИ ФАЗАНОВ ГЪЛЪБ

По повод произхода на тази порода гълъби в далечното минало е имало големи разногласия между гълъбарите от Германия и Дания. Тази порода е била отглеждана в региона на Суабиан, Германия под името Фазанов гълъб, името е възникнало поради характерния сив цвят на гълъба, който напомня този на истинските сиви фазани. В същото време в края на 19-ти началото на 20-ти век датските гълъбари решават да облагородят и усъвършенстват този вид порода. Поради това те правят успешна кръстоска между Ориенталска мевка и друг вид птици като по този начин получават птица с три цвята, която днес наричаме Датски фазанов гълъб.

Характеристика на породата

Клепачи: Трябва да са фини, гладки с телесен цвят.

Клюн: трябва да е див тип или като на гълъбите, в черен цвят.

Очи: трябва да са светли в оранжев цвят.

Стойката на тялото е изправена.

Краката трябва да са без перушина, всяко едно перце по краката се счита за недостатък.

Цветове

В черен цвят са всички части на тялото освен капаците на крилата, пръстена на врата и ивиците трябва да са също в черен цвят. Опашката трябва да е разперена, а не прибрана.
Недостатъци; избледнели цветове или наличието на син цвят в оперението.

Бронзови: всички части на тялото освен капаците на крилата, пръстена на врата и ивиците трябва да са в тъмно бронзов цвят, много наситен.
Недостатъци: избледнели цветове или наличието на син цвят в оперението.

С пръстен около врата: трябва да е от 1/4 инча до 1/2; и 1 инч дебел. Трябва да е бял на цвят. Върхът на пръстена трябва да започва на 1/2 инча от клюна. На гълъби с гребен пръстена трябва да стига до гърба на гребена. Пръстенът трябва да има линия.
Недостатъци: Какъвто и да е цвят от оперението на тялото не трябва да присъства в цвета на пръстена. пръстена не трябва да по широк от 1/2 инча.

Дисквалификация: пръстен на врата по-голям от 2 инча. Глава: не трябва да има и следа от грива или качулка. Пръстенът на врата не трябва да идва много високо на главата. Главата трябва да е в солиден цвят. Недостатъци: бял или избледнял цвят по главата.

Качулка, гребен: Качулката трябва да е в центъра на главата, точно поставена, от 1/4 инча до 1/2; един инч дълъг. Изящно къдрава нагоре, с грива отзад и под него.
Недостатъци: бял или избелял цвят. Ушната грива трябва да е права и центрирана на главата и трябва да започва и завършваща от ухо до ухо.

Пръстенът на врата трябва да започва от задната страна на гривата. Недостатъци: тясна грива, избелял или бял цвят на главата.

Опашка: Във всички цветове, или изцяло черна. Задницата трябва да е черна. Крилата могат да са във всички цветове или чисто бели или напръскани. Маховите пера трябва да са черни с ивица на техния връх. Недостатъци: наличие на бял цвят по маховите пера или липса на ивица.

Ивици: Всяко едно махово перо трябва да има ивица. Ивиците са бели на цвят и не трябва да са много големи.
Недостатъци: ивица, която е твърде голяма или цвета й се смесва с друг, трябва да е рязко отделена по цвят.

Окраска на капаците: напръскана шарка като дантела, трябва да се простира по целия капак на крилото. Окраската трябва да е фина и добре наситена, в черен или бронзов цвят.
Недостатъци: не трябва да блести.

Пръстен - 8 мм.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook