Вход Търсене
Изложби и базари

Изложби на гълъби в Бахрейн и ОАЕ - Бахрейн и ОАЕ /31.01.2020, 01.02.2020/

Населено място:
Бахрейн и ОАЕ ()
31.01.2020, 01.02.2020 (петък и събота)
Продължителност: 2 дни
Адрес, местонахождение:
0 мнения и оценки      Сподели във Facebook    oще снимки на събитието »

Допълнителна информация: 

Едно невероятно пътуване до Бахрейн и Обединените Арабски Емирства!

Пристигнах в Бахрейн 22.00 часа местно време, което е 1.00 часа наше време. Моят приятел Маруан ме чакаше на летището. Заедно с Махмуд Ал Радки обиколихме нощна Манама, за да видя магията на Бахрейн.

За моя изненада храната беше досущ като нашата. Сутринта рано на 31-ви януари отидохме в залата на изложбата, която бе организирана от Бахрейнската гълабарска асоциация.

Изложбата беше съставена от специализирани изложби на Модена, Якалия, Английски Дългоглав, Китайски гълъб, Будапещенски късоклюн, Ориенталски мевки, Турска и Иракска такла и Бухари. Съдиите бяха от Австралия, Америка, Саудитска Арабия и аз - Доброслав Добрев от България.

Интересно ми беше защо гълъбите се настаняваха в деня на изложбата, а не предходния ден, въпреки че залата беше добре охранявана, но в по-късен етап на деня разбрах.

Всички бяха много добронамерени и непрекъснато идваха да разговаряме. С интерес установих, че България е добре известна в Бахрейн. Китайските гълъби бяха около 60 на брой, но качеството на птиците беше под нивото, което очаквах. След края на оценките избрах за шампион червен млад мъжки на изложител от ОАЕ.

Нямаше недоволни и всички бяха щасливи. По време на изложбата имаше посетители от всички страни от Персийския залив, както и от Индия. Официално получих покана от Индийската гълъбарска асоциация и Индйския клуб на китайските гълъби за съдийстване в Индия през 2021година.

По време на изложбата станах свидетел на няколко продажби на гълъби на цени между 3000 и 5000 евро за брой. Тогава осъзнах защо не оставяха птиците без надзор на собствениците.

На следващия ден посетих домовете на Сами Матр и Махмуд Ал Радки, за да видя техните птици. Имаше качествени птици от цветове, които не са познати в Европа. В събота на 1-ви февруари преди обяд излетях за Дубай и от летището директно отидох на изложбата. Това бе моята втора изложба в Дубай в Ал Варсан център за изложба и продажба на животни, храна за животни и всички неща свързани с декоративните животни.

Изложбата бе само на две породи - Индийски пауни и Китайски гълъби. Съдия на Индийските пауни бе Американец, а на Китайските гълъби - аз.

Имаше около 150 гълъба във всички цветове, като най-многобройните бяха жълтите. За шампион определих стар мъжки гълъб, който преди време е бил оценен с 97 т. от Хайко Колинг на специализирана изложба.

На другия ден посетих "гълъбарника" на Президента на клуба Бу Сейф, който по скоро приличаше на малък дом. Там имаше над 90 двойки китайски гълъби от всички възможни разцветки.

След това отидох във фермата на приятеля ми Маруан, който е и най-големия производител на храна за декоративни и спортни гълъби в ОАЕ. Запознах се с цялата технология на производство на храна за гълъби.

Там Китайските гълъби бяха малко на брой около 20 двойки на брой, но качеството бе забележително. Много скоро тези птици ще се появят на изложба в Европа, за да бъдат сравнени с най-добрите екземпляри на стария континент.

От там посетихме фермата за китайски гълъби на Махмуд Джасим. Нещо невероятно! Над 150 двойки разплодни гълъби, и още 300, които чакат или почиват. Оказа се, че повечето птици са от линията на Ахим Обершехстик, който вече не е между живите.

Автор: Доброслав Добрев, селекционер на Китайски гълъб