Вход Търсене

Унгарски високолетач

Снимка на гълъбБУДАПЕЩЕНСКИ (УНГАРСКИ) ВИСОКОЛЕТАЧ

СТАНДАРТ

Обща характеристика:
Първият стандарт на породата е бил публикуван в Унгария през 1943 г., но въпреки огромната популярност на породата, рядко се виждат на изложби, тъй като основното качество на породата е продължителният и висок полет - 5 летателни часа с 1 час на невидима височина. Будапещенските високолетачи са гълъби със средни размери и добри пропорции.

Глава:
Главата е освободена от всякакви орнаменти с добре засводено чело към клюна.

Клюн:
Клюнът е със синьо-сив цвят, сочи надолу и е със средна дължина.

Очи:
Очите са перлени с чакълесто сиви клепки.

Врат:
Шията е със средна дължина, държи се изправена с добре закръглен хранопровод.

Тяло:
Средно изправеното тяло изтънява постепенно към опашката.

Гърди:
Гърдите се носят гордо, леко са изпъкнали и показват добра ширина и мускулатура.

Криле:
Крилете са здрави и завършват върху края опашката.

Опашка:
Добре стегната, с 12 пера.

Крака:
Краката са със средна дължина, ноктите са сиво-бели или като на яребица.

Цвят:
Оригиналните будапещенски високолетачи са в сиво-син цвят, но чрез селекция и вкарване на кръв от други сходни унгарски породи са получени птици с червени, жълти и черни "гердани" и оперение на краката.

Рисунък:
Има пет типа оцветяване признати в съвременния унгарски стандарт, които са както следва:
- „Щъркелов” - тези птици са с бял цвят като само опашката и маховите пера са сиво-черни. Птици със самостоятелно бели опашки също са приети.
- „Гризли” - главата е синьо-сива или залята с прошарени пера, врата и гърдите са силно оцветени със синьо-сиви пера, показващи метален блясък. Така нареченият "гердан" често съдържа някои бели пера. Маховите пера са сиви, а опашката бяла, но птици с прошарено сиви опашки също се приемат.
- „Бял гризли” - като по-горе описаните „гризли”, но опашката и маховите пера са задължително винаги бели.
- „Снежно бял” - птиците са чисто бели и всякакви цветни пера се приемат като недостатък. Очите са перлени, а не като на бик.
- „Лентов” - основният цвят е бял със светлосиви махови пера и опашка. Върху всяко крило има две тесни сиви ленти. Главата е синьо-сива, а по шията има сиви пера. Тази окраска е много рядка.

Пръстен: 7 мм.


ОЩЕ ЗА ПОРОДАТА

Цветът и шарките на оперението при Унгарските високолетачи е много разнообразно. При тях има опростен външен вид със здраво телосложение и добре развита мускулатура. Гълъби от средна величина, силни и темпераментни. Унгарските високолетачи летят високо и дълго по 8-10 часа. Излитат като в началото се реят из небесата без интензивен плясък на крилата. По време на полета достигат такава височина, че се изгубват от погледа на човек.

Унгарските високолетачи се отглеждат сравнително лесно, като много често птиците от тази порода се използват като хранители на онези породи, които имат малък клюн и се затрудняват при храненето. Тези гълъби са непретенциозни към условията на изхранване, но по-добре да им се предоставя по-лека храна, с помощта на която да се избегне риска от затлъстяване на птиците.

Те имат добра памет и чувство за ориентация, не им се отразява добре живеенето в чуждо место обитаване, поради този факт те могат да се върнат в родното си място, изминавайки десетки километри.

-> Мнения и оценки (28)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook