Вход Търсене

Типлери

Снимка на гълъбТИПЛЕРИ

Наименование.
Съществуват няколко разновидности на наименованието, в Амстердам например ги наричат “Триплери” или “Трипелаари”. Повечето гълъбовъди считат, че названието “Типлер” е произлязло от гълъби, които имали цветни краски вплетени в оперението - ”tips”.
В един от октомврийските си броеве от 1968г. английският Вестник “Гълъби и света на гълъбовъдството”, Джон Прескот изразява гледната точка, че названието типлер се явява северно-английски диалект за гълъбите от породата “Тюмлери”. Някои свързват това название с английската дума “to tiple”, което означава "клатушкам се като пиян", но всъщност днешните типлери летят абсолютно спокойно и затова може да се каже, че това наименование вече е малко поостаряло.
Типлерите в днешният си вид са съвсем обикновени гълъби и не се набиват на очи, природата им е придала рационални форми, плътно оперение и отлично оформена мускулатура, която им е дала колосална жажда за полет, упорство, способност за дресировка, надеждност в полета. За тази порода сме длъжни да благодарим на Английските гълъбовъди!

Описание.
Летящият типлер е гълъб със среден размер, с широка мощна гръд издадена напред, главата му е гладка, сравнително голяма, плавно закръглена, и хармонично съчетана с шията и гръдта.
Клюна е със средна дължина и заедно с ноздрите изграждат профила на гълъба в една линия с челото, леко наклонена напред под ъгъл 45 градуса. Цвета на клюна варира в зависимост от окраската на птицата от тъмно рогово до светло.
Шията е доста къса и груба, плавно преминаваща в линията на гърба.
Гърбът е широк в раменете, хоризонтален, крилете са мощни, плътно сложени към опашката.
Крилете са добре прилепнали към тялото и не се издават напред.
Цвета на очите варира между бели и светло-перлени в зависимост от различната окраска на оперението и физическите данни на птицата.
Стойката на тялото е средно ниска, краката са неоперени, екземпляри с оперени крака се срещат изключително рядко.
Пръстите на краката са малки, но силни с тъмен цвят.
Окраската и шарката на оперението са предимно едноцветни – червена, синя, черна и жълта, като се срещат и други цветове и разцветки.
Накратко може да се каже, че типлерите са гълъби които до ден днешен са съхранили натуралната и рационална мощ на старите породи гълъби умеещи да летят изключително добре.

Полета на типлера.
Типлерите летят високо и много дълго. Като правило хората занимаващи се с тези птици споделят за техните способности за красив и продължителен полет, а хората които много са слушали тези истории за тях, докрай не вярват че това наистина е така!
В полета си те ту поемат високо в небето, ту се отпускат до висотите на църковните куполи (в зависимост от скоростта и направлението на вятъра). Летейки толкова дълго във въздуха, типлерите позволяват много икономична работа на крилете си: докато летят те едва мърдат краищата на крилете все едно летят на място - като пеперуди.
Типлерите са овладели удивителната способност да намират възходящи въздушни течения, които им позволяват да се задържат във въздуха без много усилия.
При пускането им за полет те поемат към висините, след едночасов полет показват един присъщ стил на полета: спокойни движения, бавно придвижване на едва видима височина. Болшинството от съвременните типлери могат прекрасно да летят при добри природни условия. Това се явява огромно преимущество на тази порода. Ако за представителите на други породи гълъби необходимо условие за полета се явява наличието на вятър, то за типлерите е достатъчно съвсем незначително присъствие на вятъра, който да ги поддържа. Може дълго да се възхищаваме как тези птици се приспособяват към различните условия на времето променящи се в зависимост от направлението на вятъра, и коригиращи по него висотата на полета си. Те елегантно политат към фронта на вятъра, издигат се на височина и отново се връщат на изходна позиция. Това може да продължи с часове, техният стил говори за отличната нервна система която притежават!
При правилни тренировки птиците могат да бъдат в състояние на непрекъснат полет от ранна утрин до късна вечер, при това при връщането си в гълъбарника съвсем не показват признак на умора.
Гълъбите на гълъбовъдите, които не се занимават с никакви специални тренировки също показват добри резултати, ако все пак се придържат към основните правила които е необходимо да се следват за добри спортни резултати. Като основни правила за спазване в това отношение могат да се споменат: храненето на гълъбите да се извършва едва след приключването на полета, за да обучат на връщане в гълъбарника, да се отстраняват тези които не летят правилно и не се приземяват където трябва и др.
Като цяло типлерите са порода гълъби подходящи за отглеждане от гълъбовъди любители на красивият и продължителен полет!

Пръстен: 7 мм.

-> Мнения и оценки (11)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook