Вход Търсене

Дракони

Снимка на гълъбДРАКОНИ

Гълъбите от породата Дракон са получени при кръстосването на породите кариери и турмани (руска порода гълъби) още през VІІ век. Среща се в Белгия, Русия и Англия. Тялото на драконите е доста едро.
Най-характерното за тях е, че човката, която е по-къса от тази на Английските кариери е много дебела, груба и сивочерна. Ноздрите са големи и изпъкнали. Очите са нормални по големина, червени, с извънредно голям, изпъкнал груб и напластен със средни по големина гъбички клепач. Гъбичките пречат на гълъбите да виждат храната, поради което при храненето се използват специални хранилки, поставени малко по-високо от земята. Опашката е дълга и не много широка. Краката са средни по големина и със сивкавочервени нокти. Кацналият дракон държи крилете си над опашката.
Най-често се срещат драконите с черен цвят, но има и тъмносиви птици и много други цветове.
Летателната способност на драконите е много голяма. Разбира се, затова е необходима системна тренировка.
У нас се срещат предимно в Софийска, Ловешка, Русенска и Варненска област, но в последно време започна да се цени и отглежда по масово.


СТАНДАРТ

ГЛАВА:
Черепът трябва да е доста масивен и дълбок, оформящ главата по начин, за да бъде тя пропорционална на размера на птицата. В профил от горната си страна се издига постепенно, започвайки от основата на гъбичките, и оформящ нежна и непрекъсната крива до задната страна на главата, и намаляващ към врата без ъгли или скокове. Разстоянието от центъра на окото до задната част на черепа хоризонтално трябва да е 2,25 см. Изгледа на главата отгоре е с клиновидна форма и с широка основа, но също така пропорционален към дължината нa човката, добре изпълнен в долната си част, и лекo изпъкнал от око до око.
ЧОВКА:
И двете челюсти на човката са изключително здрави, дебели, набити, прави и с пропорционална широчина и плътност, добре прилепнали една към друга, равни и завършващи сравнително направо. Човката трябва да е разположена хоризонтално. Разстоянието измерено от върха й, до центъра на окото, трябва да е около 4,15 см, така че цялата дължина от върха на човката до задната страна на черепа да е 6,35 см. Долната челюст трябва да е колкото се може по-свободна.
НОЗДРИ:
С клиновидна форма, добре сложени върху човката, равномерно разпределени върху лявата и дясна й половина. Малко по-широки от самата човка, перпендикулярно по-високи отзад, стесняващи се напред към върха равномерно от двете страни. При младите птици по самите ноздри се забелязват дълги бразди насочени в посока към края на горната част на човката, които преливат незабележимо в структурата на гъбата. С възрастта ноздрите се уголемяват, като все още запазват своята клиновидна форма, и трябва да се развиват като компактна формация, прегъваща се на места, но с фина структура. Да бъдат широки, но пропорционални на размера на човката и цялата глава.
ОЧИ:
Широки и леко издадени. Цвета на очите може да бъде различен в зависимост от цвета на оперението на птицата.
ОКОЛООЧИЕ:
Сравнително малко, не много широко, но силно и пристегнато, състоящо се от три кръга. Най-вътрешния кръг трябва да е объл, а външният отзад, почти същия, но с доста по-тънък (мършав) вид. Не трябва да се простира над върха на скулите. При възрастните трите кръга трябва да са ясно различими, особено добре изразено при горната част на околоочието, а другите два кръга - на по-ниско ниво. Цвета на околоочието e в зависимост от цвета на оперението на птицата.
ВРАТ:
Със средна дебелина и дължина, с прилежащ напълно свободно в него хранопровод, и доста бързо разширяващ се от главата към тялото, с широка основа захващаща се добре към тялото.
ГЪРДИ:
Широки, плътни и силни, стегнати, гордо изправени.
ГРЪБ:
Широк от рамо до рамо, плосък от горе, държан почти хоризонтално, постепенно изтъняващ до самият си край към трътката и опашката.
КРИЛЕ:
Много силни, къси и едновременно с това широки, носени задължително неподвижно върху опашката. В раменете трябва да бъдат дебели, силни, мускулести и забележими, но не трябва да стоят извън тялото прекалено издадени, а плътно прилежащи към него.
ОПАШКА:
Продължаваща линията на гърба, държана без да докосва земята. Доста къса и пропорционална, съразмерна на размера на тяло на птицата, и простираща се на 1,58 см извън върха на края на крилете.
КРАКА:
Къси и добре прилежащи към гърба, със здрави мускулести бедра.
ДЪЛЖИНА НА ПТИЦАТА:
Измерва се от началото на човката до края на опашката. Да е 38,10 см, когато птицата е в изпънато положение.
СТОЙКА НА ТЯЛОТО:
Изправена и самоуверена.
ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА:
Гълъб със среден размер на тялото, но не прекалено голям. С твърдо и добре прилегнало към тялото оперение. С бдителен и пъргав нрав, и наблюдателен поглед.
ЦВЯТ НА ОПЕРЕНИЕТО:
Цветът може да бъде различен: син, син с черни ленти, сив, сив с ленти, червен с ленти, жълт с ленти, жълт, червен, бял, черен, тигров или пъстър в комбинация от всички цветове.
ЗАБЕЛЕЖКА: При оценяване на птиците на изложби, всяко несъответствие от горе описаният стандарт се наказва с намаление на общият брой точки пропорционално на степента на дефекта.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook