Вход Търсене

Новочеркаски

Снимка на гълъбНОВОЧЕРКАСКИ ЧЕРНООПАШАТ ГЪЛЪБ

Новочеркаските черноопашати гълъби са руска порода гълъби и името им произлиза от названието на мястото на развъждането - Новочеркаск (на руски - Новочерка́сск) е град в Ростовска област, Русия, столица на Донското казачество, както и от специфичната окраска на оперението им.
Те са изключително красиви и грациозни, и спадат към декоративните породи гълъби. По стегнатата стойка на тялото те приличат на ростовските гълъби, които са им и далечни роднини.


СТАНДАРТ

Външен вид:
Стройни гълъби, с хоризонтална стойка и намален корпус, с приповдигната опашка, с ниски добре оперени крака. С контрастна шарка на оперението, съчетаваща бяло тяло и ярко оцветена в друг цвят опашка.
Размер:
Среден, 30-32 см. Дължина - колкото по-малка, толкова по-добре.
Глава:
Средна по големина, закръглена, с изразително чело, което е вертикално спуснато към човката, тоест скосено спуснато чело към човката. Ширината на челото е средно от 20 – 22 мм. Челото и задтилната изпъкналост са на една линия. Зад очната равнина като правило има скрита качулка. Темето е плоско. Качулката е широка, от ухо до ухо, преминаваща в гривата на шията, като горната и ивица е равна. Желателно е горната ивица на качулката да сочи към клюна.
Очи:
Среден размер, около 7 мм, тъмни.
Околоочие:
Светло, тясно, по-малко от 1 мм. Колкото по-широко, толкова по-добре.
Клюн:
Средна големина, не повече от 15 мм по линията на разгъване, удебелен в основата, добре прилепващ по линията на разгъване, сочещ леко надолу, но линията на клюна не е задължително да бъде продължение на линията на челото, и не е задължително да бъде перпендикулярно на него. Ъгълът между линията на челото и линията на разминаване на клюна е тъп – между 120 – 140 градуса. Цвета на човката е телесно розов. Гъбичките са слабо развити, бели и гладки.
Шия:
Със средна дължина, изящно огъната назад, особено изразено при потрепване на шията, снижаваща се към главата. Гълъбът често потрепва с шията си (задължителен признак) - колкото повече, толкова по-добре.
Гръд:
Широка, изпъкнала, не много повдигната.
Гръб:
Много къс, прилежащ към опашката, във видимата си част не повече от 3 мм.
Криле:
Отпуснати по-ниско от опашката, къси, плътно събрани, не се пресичат, движат се паралелно на тялото, не се допират до пода.
Опашка:
Ветрилообразна, плоска, от 14-18 пера, широка, ъгълът на разтваряне на опашката не по-малък от 90 градуса при стойката в спокойно състояние. Опашката не е много малка, но до 14 см в зависимост от големината на гълъба. Високо повдигнат ъгъл от пода, в спокойно състояние не по-малко от 45 градуса и не повече от 90 градуса.
Крака:
Къси, не по-дълги от 3 см, силно оперени, развитото оперение на краката започва от коремчето без изтъняване, стъпалото и пръстите са оперени с пера дълги не по-малко от 4 см с откоси не по-малко от 6 см, ходило е в телесен цвят.
Перушина:
Плътна, гладка, блестяща. Цвят на тялото – бял. Цвят на опашката – наситено черен, жълт, червен, син с тъмни ленти, сив с маслинови ленти. Светли пера в опашката са недопустими. В долните краища на крилата е желателно перата да се подвиват – перило.
Окраска:
Бяло тяло с цветна опашка. Линията, която разделя белият цвят на тялото с цветната опашка е равна – права линия. Допустимо е закръглено по форма с равни краища петно на челото на главата, с цвета на окраската на опашката – кокарда.
Малки недостатъци:
Голям размер на гълъба, голяма кръгла, но все пак пропорционална глава, не много къс гръб, дебела шия, отсъствие на праволинейни участъци по шията при потрепване във възбудено състояние, висока гръд, гръб с видима част повече от 3 мм, но по-малко от 10 мм, пресичащи се или докосващи пода криле, леко огъната опашка (провисване от центъра с не повече от 1 см), ъгъл от пода на опашката в спокойно състояние по-малко от 45 градуса, но повече от 30, линия на разтваряне на опашката по-малко от 90, но повече от 60 градуса, дължина на краката повече от 3 см, но по-малко от 4 см, оперение на краката по-късо от 4 см, но повече от 3 см без откоса, отъняване на оперението в горната част на краката, светло-червено или светло-жълто, но наситено оперение на опашката, неголям бял подопашник, неравна по краищата и не закръглена (плоска) кокарда (цветна точка на челото).
Груби недостатъци:
Тясна глава, силно намалено чело, жълти очи, различен цвят на очите, розови, червени или жълти вежди, тънък дълъг клюн, тъмен клюн, перпендикулярен на челото клюн, вертикална шия, отсъствие на потрепване, тесни гърди, гръб дълъг над 10 мм, ъгъл на повдигане на опашката от пода повече от 90 градуса, или изкривена на една страна опашка, ъгъл на разтваряне на опашката по-малко от 60 градуса, многоредова опашка, опашка с отделени пера по края, овална опашка (провисване от центъра с повече от 1 см), количество пера в опашката по-малко от 14, крака дълги над 4 см, оперение на краката по-малко от 3 см, тъмни нокти, нарушение на стандартната окраска, светли цветове на перата на опашката.
Оценка на генотипа:
При наблюдаване на получаваните екземпляри в процеса на селекция и подбор на тази порода се установява, че тя е разнородна, и затова често се срещат както цветни, така и чисто бели гълъби.
Разновидности:
Разновидности по цвета на опашката: черна, червена, жълта, синя с тъмни ленти, пепелява с маслинени ленти.
Две разновидности по окраската на главата – с кокарда и без кокарда.
Съществува и друга устойчива линия на породата – Новоминската линия ( от названието на мястото на развъждането – станция Новоминск в Краснодарския край). Отличителните особености на тази линия се явяват по-големият размер на телата и оперението на краката, по-дългите пера на опашката и крилете.
-> Мнения и оценки (2)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook