Вход Търсене

Френски монден

Снимка на гълъбЕВРОПЕЙСКИ ФРЕНСКИ МОНДЕН

Френският монден е изключително красива порода гълъби получена в продължение на много години селективно развъждане. Както става ясно от самото име на породата, нейният произход е Франция.
Името на породата френски монден (French Mondain) произлиза от френското “mond”, което означава “свят”, светски”, “земя”, както и “безжизнен”. Тези сравнения идват явно от обвързаният към земята характер на тази порода. Първоначално е селектирана като гълъб, който да бъде полезен за човека, и спада към Месните типове гълъби, които за разлика от другите две породни групи гълъби за месо (Гигантския и Кокошевия), твърде много си приличат с обикновените домашни гълъби, но са значително по-едри от тях. Към тази група спадат също и: Полският рис, Кобургската чучулига, Мондаини, Унгарски едри гълъби и др.
Гълъбите от тази порода са с много къси крака и топчесто тежко тяло, което почти се опира в земята не само когато птицата е в покой, но и дори когато се движи. Ето защо гълъбите от тази порода са много трудно подвижни, със слаба летателна способност. Масата им достига от 950 до 1150 грама при възрастните екземпляри.
Френският монден се отглежда в два различни стила: Американски монден и Европейски френски монден, които всъщност са различни породи, споделящи едно и също име.
По-масово се отглежда вторият вид, като по-атрактивен - Европейският френски монден. Снимките в галерията също са на птици от този вид.


ОЩЕ ЗА ПОРОДАТА

Перспективна френска порода. Създадена е от дивия полски гълъб чрез селекция, поради което често е описван като гълъб без порода. Среща се в различни модификации по отношение на едрината и оперението. Това е едър гълъб с маса 600-800 г, често и повече. Дължината на тялото е 45-48 см. Гърдите са широки, развити. Гълъбите със средна големина се наричат обикновено „мондино”. От едрите е селекционирана породата Голям френски монден. Възрастните гълъби достигат маса 900-1100 г. На 26-дневна възраст масата им е около 450-480 г. Оперението им е много красиво - сребристо, чернеещо се.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook