Вход Търсене

Тексан

Снимка на гълъбТЕКСАН

Смята се за една от най-известните породи гълъби отглеждани за месо. Създадена е в Тексас през 50-те години от автосексинговия Кинг и пепеляво-червеникавата модификация на Френския монден.
Мъжкият е бял, само венецът на врата е кафяв, черен или повече или по-малко сив. Разпръснати цветни пера се срещат и по разни части на тялото. Женските птици са бели по цялото тяло и оцветяването е с блед, убит тон. Най-честите цветови модификации са синьо, бледосиньо с ивици или без ивици, сиво-черно, често и черно.
Различават се по пол още на еднодневна възраст. Тялото на мъжките е голо или покрито с много къси пухени влакна, докато тялото на женските гълъбчета е богато покрито с пух и човките са кръстосани от тъмна пигментация.
Тексанът напомня по телосложението си породата Кинг. Главата е по-малка в сравнение с тялото, тялото е средно дълго, дебело, с развити месни форми. Гърдите са широки и дълбоки, с добре развити мускули. Крилата са плътно прилепнали към тялото, а краката - с широка стойка и добре замускулени бутове.
При създаването на породата задачата е била да се получи гълъб за месо с добри икономически показатели.
Тексанът е порода със средно голямо тяло, поради което за изхранването на гълъбите е необходимо сравнително голямо количество фураж. Оптималната маса на птиците е 730-800 г, без особено различие при двата пола.
Масата на подрастващия гълъб на 28-32-дневна възраст се доближава до масата на възрастните гълъби и е около 600-840 г в американските развъдни ферми. Унгарските тексани обаче са по-леки, с маса до 550 г.
Размножителната способност на този гълъб е уникална. Цикълът на снасяне е 28-35 дни. В елитните развъдни ферми се получават по 14 приплода годишно. За разплод птиците се използуват в продължение на 5 години при висока интензивност на снасяне и мътене. Размножителната способност и по-високата телесна маса на гълъбите в Тексас се обясняват с по-благоприятните климатични особености на този щат, което трябва да се има предвид при отглеждането им в други райони с по-сурова зима (отглеждане в отоплявани птичарници с програмирано осветление и нормирано хранене).
Ценните телесни части (гърди, бутове) са първокачествени от гледна точка на преработвателната и кулинарната промишленост.
Наред с отличните качества на породата гълъбовъдите отбелязват случаи на небрежно отглеждане на малките, които понякога отслабват и изостават в развитието си. Такива родители и тяхното потомство се изключват от разплодните стада.


СТАНДАРТ

ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПОРОДАТА:
Порода гълъби за месо създадена в Тексас в началото на 50-те години, като при селекцията й задачата е била да се получи гълъб за месо с добри икономически показатели. Породата е получена в следствие на целенасочени кръстоски между породите кинг и френски монден.
Определянето на пола при тексана може да стане още в първия ден след излюпването на малкото. Тялото на мъжките е голо или покрито с много къси пухени влакна, докато тялото на женските гълъбчета е богато покрито с пух и човките им са нашарени от тъмна пигментация.
ТЕГЛО:
Разликата в теглата на млади и стари гълъби е доста малка. Теглата да бъдат както следва:
- Млади птици – от 740 до 850 грама на 28-32-дневна възраст;
- Възрастни птици - от 795 до 910 грама без особено различие между двата пола.
ТЯЛО:
Здраво, набито, с големи и твърди гърди. Дължината и дълбочината на тялото да бъдат почти равни, а ширината на тялото да превишава дължината и дълбочината, което придава на птицата квадратен вид.
ОЧИ:
Очите са с цвят според оперението на птицата. Околоочието да бъде много тясно, почти незабележимо, с кожа с цвета на очите.
ГЛАВА:
Сравнително малка спрямо размерите на птицата, но въпреки това достатъчно голяма, за да бъде пропорционална на тялото. Погледната отгоре има клиновидна форма и прилича на обърнато “V” с върха напред към клюна.
ВРАТ:
Със среден размер, не много дълъг, не прекалено дебел, прихванат силно в долната си част към тялото.
КРИЛЕ:
Плоски, носени над опашката, захванати добре за здравото и едро тяло, добре прилягащи и прикриващи двустранно тялото.
ОПАШКА:
Опашката да бъде с дължина 15,24 см измерено от задната част на краката до върха на опашката. Широчината й да бъде възможно най-близо до широчината на едно перо, като завършва на приблизително 7,62 см от пода, и се държи паралелно на него. Дължината от краищата на крилата до върха на опашката да е 1,91 см.
КРАКА:
Толкова къси, колкото е възможно, за да бъдат пропорционални на тялото. С добре разперени пръсти оформящи широка основа на стъпката. Със здрави бедра, които са почти прави, и придават на птицата наперен, изправен вид, а не приклекнал такъв. Пръстите на краката също са сравнително къси и неоперени.
ОПЕРЕНИЕ:
Всички птици трябва да имат добро, стегнато и твърдо оперение, добре прилепнало към тялото. Блясъкът на перата показва добро здравословно състояние на птицата. Загубите на пера са нежелателни.
СТОЙКА:
Едър гълъб с приблизително 26,67 см дължина и височина. Той стои леко изпъчен, така че да показва състояние на будност, бодрост и добро здраве, в никакъв случай неуравновесеност и плашливост.
ДИСКВАЛИФИКАЦИОННИ НЕДОСТАТЪЦИ:
- Птици неотговарящи на изискванията за тегло – под или над изискваните тегла за мъжки и женски птици;
- Всички увреди или болни птици;
- Птици, които показват каквито и да било признаци на одърпан, оскубан вид на оперението, както и фигура която не е стегната и елегантна;
- Всякакви деформации, като например накъдрена перушина по крилете, изкривени, липсващи или допълнителни пръсти на краката, крив корпус на тялото, крив клюн и др.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook