Вход Търсене

Демкес барабанчик

Снимка на гълъбДЕМКЕС БАРАБАНЧИК

Все още не са признати и включени като отделна порода в списъка на расовите породи гълъби на Европейския съюз (ЕЕ). Като едрина на тялото, структура и расови белези много приличат на руския барабанчик. Спадат към голямата група на гълъбите тръбачи-барабанчици.
За далечна родина на демкесите се сочи Средна Азия. Отглеждат се основно в Русия, Румъния, България и др.
Името на породата е получено от това, че краката на птиците са обрасли с пера като гащи. Перата са по-дълги в долната част на краката и по пръстите. Дължината им достига до 10 -12 см поради което някои казват, че те имат 2 чифта криле.
Гълъбите от тази порода стъпват бавно с грация.
Крилете си държат над опашката. При разперено положение разстоянието между върховете на крилете варира от 84 до 88см.
Тялото на гащатите гълъби е много едро.
Главата е голяма, съответствува на едрото тяло.
Човката е дълга и бяла.
Очите са черни, но се срещат и гълъби с червени очи.
Клепачите са червени.
На главата си имат 2 качула.
Опашката е дълга и широка, краката са средни по дължина и с бели нокти.
Гугукането е специфично - глухо и продължително.
От тази порода се срещат едноцветни и многоцветни екземпляри. Едноцветните биват бели, жълти, кафяви, черни и др., а двуцветните - в бяло и черно, в бяло и кафяво, сивкави и много др. Тези цветове нямат строго определени места по тялото на гълъба. Срещат се и екземпляри, които имат на крилете си "капаци". Капаците при всички случаи трябва да бъдат едноцвени: сиви, жълти, кафяви, черни и др.
Летателната им способност е малка. Перата на краката им пречат да летят и понякога стават причина за счупването на яйцата, които мътят. Ето защо някои гълъбовъди препоръчват дългите пера на краката да се подрязват с ножица, което осигурява размножаването им.

-> Мнения и оценки (6)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook