Вход Търсене

Померански гушест

Снимка на гълъбПОМЕРАНСКИ ГУШЕСТ

СТАНДАРТ

Произход:
Стара местна порода гушести създадена в Померания (Западна Померания и Рюген - немско-полски регион), предците и са донесени от Холандия.
Общ вид:
Много голяма гуша, масивно тяло, крайниците са дълги и мощни, краката са много добре оперени, стойката е изправена - 60-80 градуса спрямо хоризонта. Дължина на тялото - 50-64 см от края на клюна до края на опашката, тегло 624-850 г.
Глава (1т.):
Дълга, гладка, закръглена.
Клюн (2т.):
Дълъг, силен, с телесен цвят при белите, жълтите, кремави и с рисунък на опашката, всички останали цветове са с тъмен цвят на клюна.
Очи (2т.):
Тъмни при белите гълъби и оранжеви при всички останали цветове.
Шия и гуша (20т.):
Шията е дълга, леко извита. Гушата е много голяма, добре издута, пропорционална на размера на гълъба. Главата и клюна лежат на гушата. Гушата не трябва да е изкривена.
Крака (15т.)::
Дълги и силни, на разстояние 2,5-5 см един от друг.
Оперение на краката (20т.):
Оперението на краката е обилно, със закръглена форма и на нива (пластове). Перата са дебели, оперението гъсто. Оперението на коленете трябва да се слива с оперението на задните части, краката и пръстите, и да оформя окръжност. Перата трябва да са симетрични, дълги 4-8 см.
Тяло и стойка (20т.):
Широко и масивно тяло, талията е дълга. Гърбът е широк, с не много голяма вдъбнатина между раменете. Крилете са дълги, плътно прилепнали към тялото. Маховите пера са добре подредени, за малко не достигат края на опашката, никога не се допират или пресичат. Гълъбът трябва да върви изправен, стойката е под ъгъл 60-80 градуса спрямо хоризонта.
Цвят (10т.):
Червени, жълти, черни, сини, сребристи, кафяви, ковани, каки, и едноцветни бели.
Цветовете са ярки, чисти и блестящи.
Рисунък (10т.):
Цветните варианти са с бял рисунък. Полумесецът е разположен в средата на гушата, на еднаква ширина и дължина на 2.5 см от очите. Маховите пера, корема, краката и оперението на краката са бели. Цветовете и рисунъка са чисти и ясни. Едноцветните трябва да са с чист цвят - без бели пера в оперението. Опашката трябва да е бяла при цветните. Петнистите може да са със светъл и тъмен оттенък. При светлопетнистите основния цвят е бял, оперението на краката, маховите пера и опашката са с чист бял цвят. При тъмнопетнистите основния цвят е тъмен, оперението на краката, маховите пера и опашката са един цвят.
Големи недостатъци:
- Бял рисунък с вид на роза на предните краища на крилете;
- Прекалено надута гуша;
- Изкривена гуша;
- Рисунък на челото;
- Тъмни очи при другите цветове освен белия;
- Полумесец стигащ до задната част на шията;
- Рисунък на гушата не приличащ на полумесец;
- Нарушение на цвета на ириса;
- Бели махови пера при едноцветните;
- Извит или хлътнал гръб.
Дисквалификация:
- Хоризонтална стойка;
- Прекалено къси гащи на краката;
- Крива опашка;
- Раздвоена опашка;
- Физически недостатъци;
- Болен или заразен с паразити гълъб;
- Прекалено слаб или дребен гълъб.
Пръстен: 13 мм.

-> Мнения и оценки (1)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook