Вход Търсене

Бирмингамски ролер

Снимка на гълъбБИРМИНГАМСКИ РОЛЕР

Това е много популярна порода на питомния гълъб, създаден е в Бирмингам, Англия. Породата е разработена чрез селективно развъждане, за усъвършенстване на способността им да правят бързи салта по време на полет. Както подсказва името на тази порода гълъбите са развъждани в и около град Бирмингам в Англия.

Бирмингамският ролер е летящ тип гълъб и предназначен за показване. Тези ролери са по-големи от нормалните видове ролери, и се отглеждат само за показ. Подобна на Бирмингамският ролер е продата Парлорски Ролер, те много приличат на тях, но не могат да летят, а само се въртят по земята в продължение на много метри. Ориенталските ролери са друга подобна порода в много цветови разновидности.

Някои любители на Бирмингамския ролер организират състезания, както на местно така и на национално ниво. Има дори състезание за Световната купа, който включва няколко други страни. Комплектът гълъби (група от гълъби) се оценяват за качеството и дълбочината на въртене при полет, както и по броя на птиците в завой. Бирмингамският ролер е много популярна порода, с около 10 000 гълбовъди по цял свят.

В момента не е известно защо Бирмингамският ролер и други подобни нему породи гълъби изпълняват тези падащи въртения по време на полет. Макар да е вярно, че птиците представят салта по време на полет, точните неврологични причини за това движение са все още неизвестни. Гълъбарите отглеждащи тази порода, имат много теории, защо те се обръщат и премятат, но повечето от тях не се основават на научни доказателства. Мнозина са съгласни, че гълъбите, като че ли да се наслаждават на това движение, често преди да се извие и точно преди да започне салтото гълъба пляска с крила.

Тази птица има генетична склонност да се обърне назад и да се върти, но нужно условие е и адекватното обучение, диета и физически упражнения. Въртенето може да е толкова бързо, че птицата да изглежда като топка от пера, които падат към земята. След салтата гълъба възстановява своята стойка при полет и се връща в ятото си, наречено "комплект" в конкуренция. Гълъбът продължава да прави същата акробатика с постоянна честота, често в унисон с другите птици в комплекта.

Честотата, дълбочината, стила, стягането при премятане, както и ъгъла се определя от внимателен и методичен разплод. Полетното време, височината на полета, и бързата реакция на командите на обучаващия се определят чрез стриктно обучение и диета, заедно с последователност в ежедневието. Птицата стартира като цяло повдигайки и пляскайки с криле, държейки опашката си леко надолу, и завършвайки по подобен начин, всяко отклонение от правата, разбира се, не може да бъде класифицирано като истински преметач.

Истинският ролер не разпокъсва движенията между всяко издигане във въздуха, а продължава в непрекъснато завъртане, между другото, такива фрази като "немислима бързина" и "вихър мълния" се отнасят за бързината, с която се изпълнява всяка салто, а не, с бързината на въртенето от небосклона до земята. Съществуват по-актуални и научни изследвания на Бирмингамския ролер, включително за начина на наследяване, както и видео високоскоростен анализ на специфични движения при премятащите се и въртящи гълъби.

Накратко, подвижността и въртенето както в полет така и на земята, са генетично еднакви явления, но различаващи се по продължителност и дължина на въртене или преобръщане. Най-добрият пример за въртене по време на полет е този въртейки се надолу, при който гълъба независимо от каква височина слиза ще се върти до земята, или при Парлорски ролер, който не може да лети, но започва въртенето назад по земята при опитите си да полети.

Конкретната причина за явлението на въртене все още не е определена, но високоскоростен видео анализ на Парлорския ролер в движение показва, че главата отива назад, повдига опашката и крилата си нагоре, т.е. тези движения са точно обратните на тези които нормалния гълъб ще направи в опитите му да лети.

-> Мнения и оценки (1)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook