Вход Търсене

Звезден гълъб

Снимка на гълъбЗВЕЗДЕН ГЪЛЪБ

Като цяло породата е една от най-старите в Германия, датира от началото на 16-ти век и е развъждана главно в областта Турингия.

Тази птица се среща в почти всички цветове: черно, синьо, червено, жълто, синьо-бял, във всички оттенъци на мраморния цвят, с мраморна звезда и черно оперение.

Като основна забележителна черта при тази порода гълъби е шарката на гърдите, която е във формата на звезда, което дава и името на гълъбите. Ако гълъбите не се държат във волиера, те са много добри и бързи летци.

Главата е леко удължена с добре оформена задна качулка. Оперението на главата е в бял или черен цвят.

Очите са тъмни. Около очните кръгове са тесни с червеникав оттенък.

Клюн: издължен и леко закривен към края си. Носовица светла на цвят леко заоблена. Гръд добре оформена, с окръглена форма и леко изпъкнала.

Гръб: издължен, в добри пропорции с тялото.

Краката са са среден размер, неоперени. Опашката е стегната и леко наклонена. Нокти черни.

Когато годината отива към своя край, започва изложбеният сезон на Звездните гълъби. От отгледаните млади птици биват избрани най-добрите, т. е. онези животни, чиито качества покриват най-добре поставените стандарти за породата.

Има различни по вид изложения: местни изложения /които се организират от местните сдружения/, окръжни изложения /участие вземат местни сдружения на окръга/, Изложение на Млади птици за Германия /на това изложение се излагат само млади животни и се провежда в Хановер, докато на останалите изложения могат да се излагат и възрастни животни/, Националното изложение на Германия, което всяка година се провежда на различно място.

На тези изложения има пилета, гълъби, големи сухоземни и водни птици като пуйки, токачки, патици и гъски от всички породи и цветови окраски. Гълъбите се донасят на изложението от гледача като са поставени във волиери.

Големината на волиерите отговаря на изискванията на породата така, че Звездните гълъби да престояват безпроблемно и комфортно по време на цялото изложение. Един ден преди да бъде открито изложението гълъбите биват оценени от съдия. Той оглежда всеки един гълъб поотделно и попълва за всяко едно животно оценителна карта, която после бива поставена на клетката отвън давайки информация за качествата на гълъба.

Пръстен - 7 мм.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook