Вход Търсене

Гръцки донек

Снимка на гълъбГРЪЦКИ ДОНЕК

Могат да се срещнат различни вариации в името на тази порода – като освен Гръцки гълъби се срещат и като Македонски дюнеци или донеци, но всички те се отнасят за един и същи вид гълъб. По-голяма част от имената са произлезли от балканските езици, затова съществуват известни вариации при произношението на този вид порода. В небето тези гълъби са превъзходни преметачи и имат забележителни изпълнения. Кацнали на земята гълъбите от тази порода са послушни , опитомени, дружелюбни и лесно се работи с тях.

Майчината земя на тази порода е Македония откъдето произлиза и тяхното име. Те биват отглеждани в редица градове на Македония като Битоля, Прилеп, Охрид, Тетово, Велес, Куманово, Струмица, Гостивар, както и в редица региони на Косово. Различията при подвидовете на тази порода произлизат най-вече от цвета в оперението и от качеството на премятане.

На територията на България и Гърция също се отглеждат този вид гълъби, тъй като са съседни страни на Македония. За българските донеци се знае малко, но в Гърция те се наричат Бока. Името е произлязло от основните цветове на тази порода, а именно черно и червено. Както червените така и черните гълъби имат бяла опашка, бели махови пера и бяла глава.

Според опитни гълъбари от Македония, породата е била развъждана още по времето на Османската империя, но тогавашните подвидове преметачи, ролери и други са били малко по-различни, затова се смята, че Македонските донеци в днешния им вид са изцяло заслуга на македонските гълъбари.

В същото време съществува теория, че донеците са си били такива още преди османските турци да завладеят Южна Европа и Македония. Когато турците окупирали Македония те много харесали гълъбите, които открили и започнали също да развъждат породата.

Всичко това се е случило много много отдавна, затова е безпредметно да се обсъжда историята от тези географски ширини, тъй като така или иначе тя се променя на всеки 100 години. Най-важното нещо е, че в днешно време гълъбарите имат прекрасен гълъб, на който човек може да се наслаждава.
Гръцките гълъби се срещат в най различни размери. Могат да бъдат малки, големи или твърде големи, могат да са издължени, с ниски или високи крака, с или без оперение на краката, а при някои се среща даже и качулка.

Отивайки в един или друг град на Македония могат да се видят различни видове окраски и според цвета си те имат и различни имена. Обикновено имената им произлизат от турския език. Всички донеци са много добри и силни летци със способност да летят и изпълняват акробатични номера. Няма друг подобен гълъб, който да се справя с такава лекота във въртенето.

Отглеждането на Македонски донеци може да е лесна, но и много трудна задача, всичко зависи от интереса на гълъбаря. Някои не обръщат много внимание на окраската и формата на тялото на гълъба.

За тези гледачи е по-важна продължителността на полета, както и способността за въртене. Други от своя страна развъждат по-селекционирани гълъби, и като краен резултат отглеждат много добре изглеждащ гълъб, с перфектно тяло, очи, клюн и добре откроени породисти белези.

При тези екземпляри перата са с много добро качество, чисти и добре оцветени. Опашката е с точния брой пера, а крилата са в правилната позиция спрямо опашката.

-> Мнения и оценки (3)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook