Вход Търсене

Немски изложбен

Снимка на гълъбНЕМСКИ ИЗЛОЖБЕН ГЪЛЪБ

СТАНДАРТ

Превод от немски на стандарта одобрен от “Немския съюз на отгледвачите на изложбен гълъб”

ПРОИЗХОД:
Породата е създадена в Германия в края на 60-те години на двадесети век, чрез подходящи кръстоски на спортни (състезателни) пощенски гълъби със сродни местни немски породи.
ОБЩИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:
Гълъби с жив и енергичен външен вид, и изключително темпераментен характер, едновременно с това носещи в себе си характеристиките на спортните гълъби в по-широкия смисъл на думата. С колоритна, до голяма степен компактна и едновременно с това аеродинамична форма на тялото, с клиноподобна глава в едно цяло с клюна държана почти хоризонтално, със стегнато и здраво тяло, чийто плавно очертани линии създават едно хармонично цяло. Именно тези характеристики на породата са запалили немските селекционери към отглеждането, селекционирането, усъвършенстването и постигането на комбинация от рационалност, колоритност и хармония у птиците от тази порода.
ГЛАВА:
Широка над очите, постепенно стесняваща се в клиноподобна форма към челото и клюна. Погледнати в профил челото и клюна описват леко изпъкнала линия, която преминава без прекъсване в хоризонтална глава. В задната си част главата е добре закръглена, преминава плавно от заоблената форма на черепа към шията. Цялата глава изглежда масивна, здрава и пропорционална на стройното тяло, тя не трябва да показва каквито и да било признаци на слабост и тънкост на линии на лицето, погледът трябва да показва силния характер на породата, а не отегчителност и слабост.
КЛЮН:
Средно дълъг, хармонично пропорционален на главата и тялото, плътен и тъп в предната си част, с клиновидна форма, която се разширява назад, линията на събиране на горната и долна част на клюна преминава приблизително през средата на очите. Цветът на клюна е различен, и се определя от цвета на оперението. Може да бъде черен при черните, или от тъмно до по-светло рогов при по-светлите цветове на оперението, а при чисто червените, жълти и бели птици – с бял цвят.
НОЗДРИ:
С гладка структура, но твърди и плътно прилягащи на клюна, подхождащи на дългата извита линия на главата, здрави и доста масивни, със силна структура, бяло напрашени, с лека сърцевидна форма и равномерно добре разпределени от двете страни на клюна.
ОЧИ:
Големи, леко изпъкнали, с ярък цвят и тъмно червен ирис. При белите очите са тъмни на цвят. При по-тъмните и черните очите са по-тъмни или тъмно червени на цвят според цвета на оперението.
ОКОЛООЧИЕ:
Слабо развито, със светъл до белезникав цвят.
ВРАТ:
Хармонично заоблен, без извивки и “пулсации”, и без да се забелязва хранопровода. Плътно прилягащ в долната си част към широките рамене, със средна дължина, конусовиден към горния си край (клиноподобен), но с мощна структура и колоритен вид, много леко наклонен.
КРИЛЕ:
Силни с доста здрава структура и мускулатура, добре прилегнали към тялото, широки, с твърда и гладка перушина, придаващи на външния вид на птицата готовност за полет във всеки един момент.
ОПАШКА:
Къса и тясна, малко по-дълга от крилете.
КРАКА:
Силни, средно дълги, без оперение, половината от долната част на краката трябва да са извън оперението на тялото, тоест да бъдат видими. Червени на цвят, ноктите на краката да са с цвета на клюна, според оперението на птицата.
ОПЕРЕНИЕ:
Добре стегнато и прилягащо към тялото, гладко, еластично, придаващ здрав и силен вид на птицата.
ЦВЯТ НА ОПЕРЕНИЕТО:
Всички цветове трябва да бъдат ярки, наситени, с добър блясък. Основният цвят трябва да покрива цялото тяло при едноцветните, а при карираните се оценява цветът на крилата, гърба, гърдите и бедрата. При лентовите, лентите трябва да изпъкват на яркия и интензивен цвят. При тигровите, независимо бели на тъмна основа, или тъмни на бяла основа, петната трябва да бъдат равномерно разпределени върху тялото, симетрично разположени от лявата и дясна половина на тялото. Опашката и крилете трябва да бъдат цветни. Птици само с няколко бели или цветни пера не се считат за тигрови.
ГРУБИ ГРЕШКИ:
Всички открити грешки, които намаляват впечатлението за красива и колоритна птица, като:
- прекалено груби и грапави (набръчкани, брадавичести) ноздри и клюн;
- неправилна структура на главата и тип на клюна;
- всички функции, които нарушават общите характеристики на немския изложбен гълъб, които са описани по-горе по отношение на следните аспекти: липси, дължини, тегла, размери, общ вид и размер на птиците, както и лоша поза;
- тесен гръден кош съчетан със слаби гърди;
- прекалено малка или квадратна глава;
- прекалено крив или недобре притворен клюн;
- бели, жълти, безцветни или пъстри очи;
- различен цвят на очите;
- червено околоочие;
- накокошинени (настръхнали) и с прекалено мека (пухкава) перушина;
- с твърде голяма увиснала гуша;
- с видимо бял гръб и светла опашка при цветните.
Всяко отклонение от този стандарт, изисква намаляване на точките пропорционално на степента на дефекта.

-> Мнения и оценки (9)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook