Вход Търсене

Ориенталска мевка СТ

Снимка на гълъбОРИЕНТАЛСКА МЕВКА "СТАР ТИП"

Спадат към група "L" МЕВКИ (СОВИ) в списъка на ЕЕ, в която са записани под номер 274.
Произход: Мала Азия.
Държава изготвила стандарта: Германия.

Тази порода се сочи като родоначалник на "Модерния тип" Ориенталска мевка. От 2009 г. Ориенталските мевки "Стар тип" са признати от ЕЕ, като отделна порода и имат собствен стандарт. За сега в Европа са признати само "Сатинетите", като наименованията на отделните цветови вариации са същите, както при "Модерния тип" Ориенталска мевка.

В България са наричани с какви ли не имена: "салтанети", "салтинети", "сатинети" и пр. Разпространени са изключително много, тъй като се отглеждат сравнително лесно, не са претенциозни и добре хранят малките си.

Пръстен: 8 мм.

Сатинетите са гълъби, които са предпочитани за домашен любимец заради техния заслепяващ вид и цвят. Те са едни от най-старите породи гълъби. Те са едни от луксозните на вид гълъби принадлежащи към групата на домашните гълъби и бухали. Те имат бяло тяло, трицветни рамена и синкаво-черна опашка с бяло петно на всяко едно перо.

Имат невероятно сложни породисти белези по главата и клюна, но лесно могат да се разпознаят по малкия клюн. Поради големината му, Сатинетите срещат трудности при излитане и при хранене на техните малки. Имат бяла на цвят глава, като тази информация улеснява тяхното разпознаване. Силни и здрави птици са и затова са лесни за отглеждане. Но все пак се изискват накои неща при тяхното отглеждане.

За гнезденето на Сатинетите е важно да се осигури добро място за живеене, за да могат да бъдат предпазени от инфекции и болести. Те използват изкуствени места за гнездене, като това трябва да са съобрази спрямо тяхния начин на живот, поведение и нужди. Волиерата на сатинетите трябва да е достатъчно голям за да може птицата лесно да отлита.

Докато се купува или прави кафез за Сатинети се има в предвид не толкова естетически вид, а по-скоро неговата безопасност и комфортност. Размера на волиерата трябва да подходящ за гълъбите за да могат да живеят в него нормално. Правилната храна и начин на хранене са едни от най-важните условия Сатинетите да са здрави, в добра форма и вид.

Винаги е от полза да се положат повече усилия за да се подсигури по-добра и по-здравословна храна на Сатинетите. Комбинация от качествено зърно е добра опция за храна на гълъбите. Един път нахранен, на гълъба могат да се дават плодове, зеленчуци, гранули и семена. Добра идея е да се дава на Сатинетите царевица през зимата, тъй като тя съдържа мазнини които помагат да се предпази гълъба от заболявания.

Добавки като витамини, калций, пясък и ситен чакъл са основни за Сатинетите. Могат да им се дават и добавки като жълтък, натопени във вода кучешки бисквитки, или натопен във вода или мляко хляб. Важно е да се подсигури достатъчно материал на птиците да си построят гнездо, основно с пера, клечки и клонки. Може да се купи и готови гнезда които се продават в магазините. Трябва да се подсигурят и хранилки за птиците, те могат да бъдат различни видове, със секция за семена и поилки с вода.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook