Вход Търсене

Парлорски преметач

Снимка на гълъбПАРЛОРСКИ ПРЕМЕТАЧ

Малко се знае за произхода на тази порода гълъби, но всеизвестен факт е, че тя се развъжда от близо двеста години. Английските гълъбари развиват и усъвършенстват породата, като спомагат за нейното разпространение и в Америка.

Парлорският преметач е единствента порода гълъби, при която гълъбите са изгубили изцяло способността си да летят. Всъщност това твърдение е вярно само отчасти, тъй като изненадващо, но младите гълъби до три месеца, могат да се упражняват да летят, но въпреки това опитите им завършват на земята с редица премятания.

Като след няколко седмици птиците престават с опитите за полет и остават завинаги на земята. Най-забележителната им черта е въртенето и премятането по земята. В действителност тази порода се дели на три подвида, единични, двойни и преметачи.

Единичните и двойните в наши дни са рядкост, като отстъпват място на своите родственици, различните по вид преметачи. Друго важно преимущество на тази порода, е че тя е единствената, при която не се оценява външния вид на птиците. Изпълнението на превъртанията е единствения критерий както за преметачите, така и за единичните или двойните представители на тази порода.

Единичните преметачи се оценяват при изпълнението на единично премятане или превъртане и гладко приземяване на точно същото място от където е започнало всичко. При двойния преметач оценяването е на същия принцип, но има двойно премятане по време на изпълнението.

И накрая следват звездите от тази порода – преметачите. Те могат продължително време да се въртят на земята в горе долу права линия и победителя в състезанието е този гълъб, чието изминато разстояние по време на премятането е по-дълго. В наши дни средната дължина на въртене е 30-40 метра, в редки случаи достига 75-80 метра.

Външен вид на породата
Парлорският преметач е със същия размер като дивия гълъб и са с невзрачен външен вид. Единствената разлика с дивия гълъб е в по-заоблената глава и удивителната липса на синия цвят както и неговите производни окраски. Най-срещаните цветове са: червен, жълт, наподобяващо черно-бронзов, чисто бял и бадемов. Почти всички гълъби от тази порода имат перлени очи.

Характеристики
Тъй като възрастните индивиди от породата са неспособни да летят те много скоро се привързват към своето място на обитаване и към своите собственици. Очевидно е, че те гнездят на земята и са едни от най-грижовните родители. Те като че ли живеят за това. Много често се случва да им се дадат повече от четири малки гълъбчета, и те веднага започват да се грижат за тях и да ги хранят. Поради тази причина те са препоръчвани като приемни родители на тези породи, които по-трудно отглеждат поколението си.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook