Вход Търсене

Бурсалии

Снимка на гълъбБУРСАЛИИ

Тази порода произлиза от името на град Бурса, който се намира в Мармарския регион на Република Турция. Гълъбът се оглежда предимно в тази област. Породата е известна в цяла Турция под това име, но съществува също и местно название "Oynar" (играещите) или "Akkanat" (белокрилите). В област Тракия и град Одрин се именуват "Kesme" (резак). В пределите на страната породата носи и названието Ролери от Бурса. Породата се развъжда предимно в центъра на гр. Бурса, но също така е широко разпространена и в Анадола.

Гълъбарите от Анадола даже твърдят, че тази порода произхожда именно от техния регион, но това е все още е не доказан факт. За гълъбарите едно е ясно, че породата е достатъчно древна и започва своето начало още от времената на Османската империя. В днешно време е известно, че в град Бурса много семейства, десетилетия наред са предавали тайните по отглеждането на породата, от баща на син. За тези гълъбари покупко-продажбата или цената нямат съществено значение, независимо колко пари им се предлагат те не продават нито един гълъб.

Характеристики на породата: Стилът на полета при тази порода е необичайно лек и бърз. Присъща на тези птици е и необичайна маневреност. Преди полет гълъбите изглеждат нервни. По време на полет движението се осъществява за сметка на бързината и силния тласък на полуотворените крила, които не се отварят под голям ъгъл, с изключение единствено на момента, когато крилата са във форма на „загребващи ръце” – тогава ъгъла се увеличава и се чува свистящия звук на крилата. За най-добри демонстрации на своите полетни способности, гълъбите трябва да се тренират в групи състоящи се от минимум 8 птици, но най добре от 20 и повече. Даже когато се следват едни - други, по време на полета, те показват своите индивидуални способности. Полетът е висок, понякога извън кръгозора. При тях не е необходима друга порода гълъби, която да ги води в полета.

Бурсалиите са издръжливи, полета при тях може да трае 3-4 часа, но се срещат гълъби и с 7-8 часа полет, но естествено това зависи от техните тренировки и дали са чистокръвни. За да се постигне необходимото ниво в летящите умения, те трябва да бъдат обучени от най-ранна възраст, като се придържат към жестоки тренировки и режим, които могат да отнемат около година, преди птицата да разкрие своите способности. Колкото повече е времетраенето на полета, толкова е по-ценна птицата. Най-важната характеристика на тази порода е способността им да се въртят. Въртенето на Бурсалийските ролери е желателно да е под ъгъл от 45 градуса, като това се явява един от най-търсени белези за тази порода. Такъв стил на полета им позволява да остават неуязвими от лова на соколите.

Желателни белези при породата: При покупка на Бурсалийски роллери е необходимо да се гледа полетните им способности, здравословното им състояние, както и цвета и окраската на птицата. Тялото е средно по размер, почти с триъгълна форма, повдигнато. Положението на крилата е над опашката. Ако птицата се гледа отпред, тя трябва да има широка и повдигната гръд, заострена към гърба във формата на триъгълник, във връзка с това средната част на тялото трябва да е тясна, а шията къса. Краката не трябва да бъдат прекалено дълги, крилата съразмерни с тялото. Форма на главата: най-забележителната част от главата е челото, то започва от клюна и трябва да има продълговата форма.

Главата е с кръгла форма и ако гълъба се гледа отпред наподобява формата на кестен. В същото време в средата на челото, между очите, може да се види вертикална вдлъбнатина, която го разделя на две половини. Очите трябва да бъдат много светли на цвят, местното название е "beyaz cakir" (бели със сини точки) или "inci goz" (перлени). С изцяло бели очи носят името "yogurt goz" (кисело мляко), и които дефакто най-много се ценят. При някои птици се наблюдава червеникав отенък в очите - "kizil cakir", и това е недопустим недостатък. Очите трябва да са големи и да са разположени близо до клюна.

Околоочните кръгове са ярко изразени в бял цвят. Неприемливи са жълтия или червения цвят на околочните кръгове, клепачите трябва да са в бял цвят също. Клюнът е много важна особеност на тази порода гълъби. Неговата форма в сравнение с размера на главата и тялото трябва да е по изтънен и удължен, но в никакъв случай не се допуска тънък клюн. Белия цвят е задължителен при него. При някои разновидности на Бурсалиите на клюна има малка черна точка носеша името "zikir". Тя е желателна при гълъбите с черни крила и бяла опашка. При гълъбите с бели крила и опашка тази точица не присъства.

Цвят и окраска: в окраската на Бурслиите се включват два цвята - бял и черен, които трябва да са максимално изчистени. Полутонове или избледняване на цвета са недопустими. Черния цвят при Бурсалиите е много дълбок и бляскав, подобен цвят не може да се наблюдава при други породи гълъби. Цветът на гръдта при ролерите прилива във всички отенъци на зеления цвят. Пера на опашката: от върха на опашката се простират малки перца, които към края й трябва да образуват рязка разграничителна линия на цвета. Крака: под глезените липсва оперение, всяко наличие на перца снижава ценността на птицата. Кожата на краката е в ярко червен цвят, ноктите са бели. Количеството пера в опашката при Бурсалиите е 12 – ни повече, ни по-малко.

Цветови разновидности в породата са : Arap; Beyaz, Karakanut akkuyruk; Ankanat akkuyruk;

Arap: Чисто черни, в наши дни много рядко се срещат подобни Бурсалии. Белия цвят е неприемлив за нито едно място по тялото на птицата.

Beyaz: Чисто бели. Те също са бързо изчезващ вид. Черно опрение по тялото на птицата е неприемливо.

Karakanat akkuyruk: Известни също под името karakanat. Чисто черна птица с бели пера на опашката. Недопустимо е бели пера по крилата или черни пера по опашката.

Akkanat akkuyruk: Черна птица с бели махови пера по крилата и с бяла опашка. Желателно е белия цвят да е на 7 до 10 пера в крилата. Идеалния рисунък е 7 на 7 във всяко крило. Нежелателно е между белите пера на крилата и опашката да попаднат черни такива. Тази разцветка има различни комбинации на бели петна под очите и клюна, вследствие на което има и различни названия, както следва

- Karabas: В чисто черен цвят за главата и тялото, белия цвят присъства само на опашката.

- Yasmakls: Много сходна с Karabas.

И двете разновидности имат бяло петно под клюна, простиращо се до гърлото (брадичката). В зависимост от дължината на това петно носят различни имена.

При максимална дължина на петното се наричат Yasmakls.

Muskals: При тях няма много дълго петно клюна както е при Yasmakls, но при тях е във формата на триъгълник.

Noktals: Малкото бяло петно под клюна е във формата на една или няколко точки. Surmeli: Бялото петно започва от очите и се простира до ушите. Някои гълъбари ги наричат и Сekmeli.

Kilitli: Бялото петно започва от очите, но не завършва при ушите, продължава по тила и се съединява с петното на другото око, като се образува равна бяла линия.

Abras: Има щъркелово бяло петно на челото.

Akman: Белоглав, напомня малко на Донеците.

Пръстен 7 мм.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook