Вход Търсене

Индианци

Снимка на гълъбПородата е създадена в Индия, откъдето е разпространена в цял свят и в много региони на нашата страна.

Тялото е средно голямо, главата немного голяма, със закръглено-кубична форма. Човката е къса и дебела. Очите са изпъкнали, с червен цвят.
Клепачите са големи, със същия цвят, като се наблюдават и гъбични образувания по тях. Срещат се в различни цветове - чисто черни, сиви, кафяви, жълти и др.

Произход: много стара порода от Източна Азия и Северна Африка, през Кипър доведени до Холандия, Англия и Германия. Общ вид: силен, широк и компактен гълъб. Главната особеност на породата е широката глава с големи пръстени около очите в цвят червен и големи, бели, брашнести ноздри.

Характеристики на породата

Глава: в профил, в горната част на клюна се създава гладка линия, дълга както в предната, така и в задната част на главата, много широка отпред и зад очите, като в областта на шията е гладка.

Очи: големи зеници, ирис в перлено бяло, при белите Индианци очите са тъмни, при тъмните са бели, а при младите птици могат да бъдат и червеникави. Клепачите са равномерно разположени около очите, меки едрозърнести по форма и в кърваво червен цвят.

Клюна: много широк, дебел, със средна дължина. Горната и долната част на клюна са еднакво силни и добре прилепнали една за друга. Клюнът и главата образуват гладка, извита линия. Цветът на клюна е светъл, а при синьо-черните птици може да бъде тъмно червен.

Ноздрите са много широки и изпъкнали, но гладки, в средата са разделени, а в по-напреднала възраст могат да бъдат груби - набръчкани. В долната част на клюна има три брадавици - една в средата, и две от страни на ъглите на клюна, в бял цвят, като напрашени.

Шия: средно дълга, широка в раменете, пропорционална тънка в гърлото, кръгла, леко наклонена назад. Гърдите са много широки, много изпъкнали и добре закръглени.

Гръб: къс, в предната част много широк, леко повдигнат между раменете, с наклон към опашката.

Криле: сравнително дълги, широки, покриващи гърба, прилепени към тялото, опиращи в опашката. Опашка не много дълга, разлята, тънка и стегната.

Крака: със средна дължина, гъсто оперени бедра, стъпалата и пръстите без пера. Оперение: еластично.

Цвят: черен, червен, с цвят на кафе, жълт, син на черни ивици, синьо с бели петна.

Оцветяване и шарки: цветът трябва да бъде силен, равномерен и чист. В допълнение към едноцветните птици има бели петънца или при белите екземпляри с цветни петна.

Основни недостатъци: дълга и стройна фигура, дълга опашка, високи крака, тясно чело; тънък, остър, или много къс клюн; твърде големи или твърде малки ноздри; порести, сълзящи клепачи; неправилен цвят на ноздрите и клепачите; жълти очи;

Оценяване: големина на главата над ноздрите, и между клепачите; големина на клепачите; тяхната форма и цвят; клюн; телосложение; стойка на гълъба; цвят на очите; цвят на перата; общ вид на птицата.

Пръстен: 9 мм.

-> Мнения и оценки (3)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook