Вход Търсене

Модени

Снимка на гълъбМОДЕНИ

Модените са много красива порода гълъби разработена в продължение на много години селективно развъждане. Те спадат към Гигантският тип месни породи гълъби, които са едри, тежки, с плътно телосложение. Сред тях са още и породите: Кинг, Тексан, Унгарски гигантски гълъб, Щрасер и др.
Мъжкият моден може да тежи до 850 г., а женската до около 750 г. В последните години се работи в посока на увеличаване на това тегло, като вече има екземпляри с доста внушителна маса.
Тялото на птиците от тази порода е високо, със заоблена форма, главата е средно голяма с изпъкнало чело.
Тази порода, заедно с другите домашни гълъби са потомци на Скалния гълъб (Columba Ливия).
Модените могат да бъдат в различни цветове, като съществуват две основни цветови разновидности, т.нар. “Gazzi” и “Schietti”.
"Гази" означава шарено оперение, като главата и част от гърлото, крилата и опашката са цветни, а останалата част от птицата е в бяло. Разцветката може да бъде в червено, жълто, черно или сиво.
"Шиети" не са шарени, нямат бяло в оцветяването, а се открояват с контрастни щитове (криле, капаци).
Снимките в галерията на породата добре представят тези две разновидности в оцветяването на оперението.
Породата Модена е с италиански произход и получава името си от град Модена, където е създадена първоначално. Тези гълъби се отглеждат от преди много векове в Италия, като постоянно са селектирани в определена насока, за да се получат в този вариант, в който изглеждат в днешно време.
В последствие в различните държави са селектирани различни разновидности на модените, както в структурно отношение, така и в цветово.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook