Вход Търсене

Кинг

Снимка на гълъбАМЕРИКАНСКИ КИНГ

Породата КИНГ е създадена в САЩ. Постепенно намира привърженици в цял свят, но най-голяма роля за селекцията на породата във вида, в който се намира днес, имат гълъбовъдите от САЩ. През втората половина на двадесети век породата бележи своя бум и в Европа, като най-предпочитана е сред гълъбовъдите в Германия, Полша, Унгария, Сърбия и др.
У нас през 2011 г. бе създаден "КИНГ КЛУБ БЪЛГАРИЯ" от любители на породата със сериозни селекционни намерения.
Кинговете имат много едро и топчесто тяло, широки гърди, голяма глава и човка, цилиндрична шия.
Опашката е много къса и тясна.
Масата им може да достигне 1-1,5 кг. Трудно летят.
Добре отглеждат малките си.
В някои страни птиците от породата "Кинг" се ползват и за ядене, защото имат вкусно и крехко месо, но са деликатес поради високата си цена.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

КИНГ

Eвропейски стандарт приет от ЕЕ

Произход

Селекциониран е в САЩ от Ромер, Малтезер, Пощенски гълъби и други. През 90-те години на 19 век се селекционира в бял цвят, а в сребрист /кафяв пал/ е приет през 1921 година в САЩ. Рецесивно жълт, рецесивно червен, дюн и син са признати от стандарта през 1931г., черният цвят е приет по-късно.

Общо впечатление
Широко тяло, късо, относително дълбоко, кръгло и като цяло запълнено с мускулатура. Здрав врат с хармонично разположена глава. Мъжките гълъби трябва да бъдат с подчертан мъжки тип, а женските да са женствени. Държани в ръка не трябва да бъдат много тежки, както и обратното - липсата на маса също не е желана.

Породни белези

Глава: относително голяма и широка, пасваща на общата големина. Добре изразено полегато чело, закръглено с най-висока точка над очите. Оформен тил.

Очи: изразителни, тъмни при белите, по-светли при кафевите и жълтите цветове, а при останалите цветове оранжево червени.

Околоочие: тясно и едва забележимо. При белите в жизнено червен цвят, с телесен до червен цвят при рецесивно червените, рецесивно жълтите и кафявите, и тъмен до сив при другите цветове. Червеният цвят на околоочието не е недостатък, при който и да е цвят на оперението.

Човка: изпълнена със субстанция, плътна, с широка основа, тъпа, средно дълга, подобно на везна наклонена умерено надолу. С телесен цвят при белите, с рогов цвят при дюн, кафява при червените варианти, светъл рог при рецесивно червените и рецесивно жълтите, и доминантно жълтите. Черна при черните, сини, индиго и андалузен цвят, при пръскани и тигрови е тъмна според цвета на оперението.

Ноздри: малки и гладки.

Врат: в зависимост от пола относително мощен, изпълнен от към раменете, изправен. По въображаема линия тил - рамене образува линия като пета. Човката не трябва да достига линията на гърдите.

Гърди: изпъкнали напред, много широки, добре запълнени и обли, показващи се ясно пред капаците на крилете, долната им линия е изразена според дълбочината на тялото.

Гръб: къс и широк, капкообразен.

Крила: мощни, сравнително къси, пасващи на корпуса, образуващи дълбок крилен капак, прилегнали към тялото, покриват гърба и не се кръстосват над опашката.

Опашка: къса в съзвучие с късото тяло, възможно тясна, носена леко повдигната, с добре прилепнали едно към друго опашни пера.

Бедра: мощни, средно дълги, широко поставени, балансиращи тялото. Кракът е неоперен, с неоперени пръсти, достатъчно разширено поставени при стъпване. Ноктите са с цвета на човката.

Оперение: добре прилегнало, без завъртания и гънки.

Цветови варианти

Едноцветни: бели, черни, дюн, червени, жълти, доминантно червени, доминантно жълти, кафяви, каки, сиви с черни ленти, сиви без ленти, сиви пръскани, тъмносиви пръскани, тъмни палове с тъмни ленти, палове без ленти, сив пал пръскан, сив пал тъмно пръскан, червен пал с ленти, червен пал пръскан, червен пал тъмно пръскан, жълт пал с ленти, жълт пал пръскан, жълт пал тъмнопръскан, кафяв пал с ленти, кафяв пал пръскан, кафяв пал тъмно пръскан, каки пал с ленти, каки пал пръскан, каки пал тъмно пръскан, индиго с ленти, индиго пръскан, индиго тъмно пръскан, цвят андалузия, ките, златисти дюн, ахат червен, ахат жълт, дерой.

Тигрови: всички цветове са наситени и чисти. Черни, червени и жълти показват един наситен и плътен цвят. Тигровите колкото е възможно по-равномерно нашарени, опашка и махови пера са оцветени без бели пера. При пъстрите петната трябва да са равномерни и контрастни, маховите пера и опашка са шарени.

Многоцветни: Гълъби с три и повече цвята на оперението, т. нар. цвят Алмонд.

Цветове и окраска: цвета дюн е разредения черен цвят с равномерно разпределена кафява перушина. Доминантно червените са керемидено напръскани със светли опашки и махови пера. Червените палове имат равномерно червен врат и капаци, аш цветни капаци (цвят на пепел, сиво-червен), махови пера и опашка. Доминантно жълтите са светло жълти със светли махови пера и опашка. Жълтите палове имат светло жълт врат, гърди и капаци, аш цветни опашки и махови пера. Кафявите имат равномерно кафява перушина. Каки е разреждащия фактор при кафявия цвят. Кафявите палове имат кафяви вратове и капаци, опашки и махови пера, аш цвят и кафяви ленти на опашката. Каки пал е разреждащия фактор при кафявия пал. Цвета на тялото може да бъде по-тъмен. Сивия цвят трябва да е чист, с лъщящ врат, черни ленти на капаците и черни ленти на опашката. Синия пал има разреден цвят с по-тъмни капаци и черни ленти на опашката. Всички ленти трябва да са дълги и добре ограничени. Пръсканите трябва да са равномерно напръскани, с ясен контраст при тъмно пръсканите и при капаците, да са равномерно напръскани, без преливания. Сиви и сиви шимели имат малко или повече бяла перушина (гриццел) с тъмни ленти. Цвета андалузия имат черно сиви глави и вратове, гърдите и оперението на корема и опашката са по-светли, с тъмно сив цвят на капаците, с ръждиви петна и черни махови пера. Индиго имат сив основен цвят, избеляващи опашни ленти, капаците са пръскани с червеникав и кафяв оттенък. Тъмно пръсканите имат чевеникави или кафяви капаци. Многоцветните имат по-светъл маслинен цвят на тялото с изсветляващи махови пера и опашка, перушината включва всички възможни цветове напръскани по цялото тяло, както и в маховите пера и опашка. Гълъбиците са по-слабо оцветени от мъжките гълъби. С напредване на възрастта цвета става по-тъмен. Цвета е черно-тъмен с повече или по-малко бронз във врата и гърдите, както и наслагване на бронз в маховите и опашни пера. При златистия дюн цвета изсветлява и е с жълт оттенък на гърдите. Ахатовите са тъмни едноцветни, с малко или повече разпиляно бяло без определена шарка. Опашните пера и маховите, трябва да са цветни. При Дерой цвета на перушината е златисто-кафява с махагонов оттенък в маховите пера и по-светла опашка.

Груби грешки
Големи отклонения от типа, слаби и не добре оперени птици, наклонена или раздвоена опашка, голямо разстояние между очи и човка, остра глава, силно изпъкнал тил, друг цвят освен червен на околоочните линии при белите, зле оформена, „увиснала” човка, отклонения в цвета на човката, цветни пера в бялото, бели бедра при цветните, отклонения от цвета, матов цвят и избледнявания, големи петна или неравномерно оцветяване при тигровите и шимел.

Оценка
Общо впечатление, позиция, форма и държане на тялото (ширина, дължина, пълнота, опашка и постановка на врата, гръб и стойка), глава, форма и цвят на човката, цвят на очите, околоочие, цвят на оперението и шарка.

Големина на пръстена – 10 мм.

Превод от немски: д-р Б. Велев

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

СТАНДАРТ на породата КИНГ приет от “Американският клуб на отгледвачите на птици от породата КИНГ”

ТЕГЛО И МЕРКИ:
Възрастни птици - от 815 до 1005 грама.
Млади птици - от 794 до 964 грама.
Горните тегла, трябва да се вземат под внимание и да се спазват при селекцията, и при оценяване на птиците.
Височина – трябва да е около тридесет сантиметра (29,8 см).
Ширина – ширината на птицата представлява разстоянието между най-крайните мерки на гърдите й, тоест хоризонталният размер измерен в най-широката част на гърдите. Ширината на птицата трябва да бъде не по-малка от четиринадесет сантиметра (14 см). Тук важи правилото колкото по-широки гърди, толкова по-добре.
Дълбочина - дълбочината представлява разстоянието от долният край на шията до горният край на основата на дръжките на краката, измерено отпред на гърдите. Тоест дълбочината на тялото на птицата представлява вертикалният размер на гърдите измерен в най-широката му част. Дълбочината на гърдите трябва да е 11,43 см.
Дължина – представлява разстоянието от върха на опашката до най-крайната част на гърдите, и трябва да е 24,1 см.
Крака – краката трябва да бъдат с такава дължина, че да показват около 6,66 см от центъра на едната дръжка до центъра на другата, тоест това е разстоянието от основата на стъпалото на единия крак, до основата на стъпалото на другия. Дължината на самите крака, тоест разстоянието от края на гърдите и гръдния кош от където започват краката, до основата на стъпалото на пода, също трябва да е 6,66 см. Тоест дължината на самите крака, и ширината между тях, трябва да са равни по хоризонтала и вертикала на 6.66 см.
ОБЩ ВИД:
Мъжката птица трябва да бъде с мъжествен външен вид.
Женските птици, трябва да бъдат с по-женствен вид.
При оценяването, на птици със занемарен външен вид, или птици които отказват да се покажат в добър тонус, изложбено поведение, и правилни нрави, може да се отрежат в оценката с до 10 точки. Тези десет точки от общата оценка са плаващи, което означава че не влияят на максимума, тоест на оригиналните общо 100 точки.

СКАЛА НА ТОЧКИТЕ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ на птиците при участието им в изложби:
- Човка - 5 точки
- Ноздри - 3 точки
- Глава - 10 точки
- Очи - 3 точки
- Околоочие - 4 точки
- Врат - 5 точки
- Гърди - 10 точки
- Тяло - 10 точки
- Кил - 10 точки
- Гръб - 5 точки
- Криле - 7 точки
- Опашка - 5 точки
- Крака - 10 точки
- Пръсти на краката - 3 точки
- Оперение - 10 точки

ЧОВКА (5 точки):
Не много дълга, набита, да се държи в хоризонтално положение.
НОЗДРИ (3 точки):
Сравнително малки, съответстващи на размера на клюна и главата, гладки, леко напрашени в бяло или матово.
ГЛАВА (10 точки):
Умерено голяма и широка, с добре заоблен череп, пропорционална на цилиндричната шия и широкото топчесто тяло. Не трябва да бъде измършавяла отгоре над ноздрите, нито прекалено плоска – змиевидна на външен вид.
ОЧИ (3 точки):
Изпъкнали, заоблени и светли на цвят, разположени приблизително на три пети отпред до задната част на черепа.
ОКОЛООЧИЕ (4 точки):
Идеално кръгло, с фина тъканна структура, не надвишаваща 0,149 см (1,49 мм) на широчина, така че да се вижда между очите и перата, с жълт до телесно розов цвят в зависимост от цвета на оперението.
ВРАТ (5 точки):
Умерено цилиндрична, набита и дебела шия, за да се балансира с широките рамене и добре закръгленото топчесто тяло на птицата, да се държи перпендикулярно на тялото и пода. Задната част на врата влиза в раменете възможно най-близо и на една линия с горните стави на крайниците. При тази позиция на шията, човката трябва да е отдалечена малко от края на изпъкналите гърди. Шията не трябва да пресича линията спусната отдолу под края на човката. Мъжките трябва да показват по масивна шия от женските, но нито едните, нито другите не трябва да показват каквито и да е признаци на тънкост на шията, тя трябва да е масивна с дебела цилиндрична форма.
ГЪРДИ (10 точки):
Гърдите са онази част на един гълъб, която е разположена в предната част над краката и простираща се до долната част на шията, но не включва онази част на тялото около кила отзад на краката. Гърдите трябва да бъдат изпъкнали, широки и добре закръглени, показващи се добре извън дебелите краища на крилата. Трябва да изглеждат симетрично с изправеното наперено положение на птицата, с предната долна част на тялото, и на една хоризонтална линия със задната част на кила.
ТЯЛО (10 точки):
Късо, широко, стегнато, умерено дълбоко и добре заоблено, добре изправено и в наперено положение.
КИЛ (10 точки):
Кила представлява задната част на тялото започваща от края на гърба отгоре, и задната част на основите на краката отдолу, простиращ се до началото на опашката, включва трътката на птицата. Килът трябва да бъде прав и центриран между краката доколкото е възможно в късото и добре закръглено тяло, колкото е възможно по-къс, извиващ се във формата на кобилица към самия си край възможно най-близо до вентилационните отвори разположени между края на маховите пера на крилете и опашката.
ГРЪБ (5 точки):
Къс и широк от раменете до опашката, не трябва да изтънява прекалено бързо преди да е достигнал трътката, а да се извива плавно от задната част на врата, до самият си край, в лека дъга улавяща ъгъла на повдигнатата опашка.
КРИЛА (7 точки):
Крилата трябва да се държат плътно до тялото и да лежат гладко върху трътката и опашката. Краищата на крилата отпред се покриват от перушината на гърдите. Правилния брой са 10 основни махови пера.
ОПАШКА (5 точки):
Къса, пропорционална на късото тяло. Трябва да бъде приблизително на широчина едно перо при върха на опашката, изтъняваща плавно от дебелата и широка трътка. Трябва да се държи на ъгъл над хоризонталата, за да завърши долната крива оформена от кила, тялото и гърдите, но не толкова високо, че да доведе до пресичане и падане на върховете на крилата. Правилния брой са 12 основни управляващи пера на опашката.
КРАКА (10 точки):
Яки и прави, така че да придават на птицата изправено положение, разположени доста отделени, и в линия минаваща през точката на пресичане на кривата на задната част на шията, и кривата оформена от гърба. През тази точка минава линията на краката, чийто продължение нагоре е перпендикулярно на хоризонталната линия на основата на човката. Краката да нямат перушина и да са с цвят на червено цвекло.
ПРЪСТИ (3 точки):
Прави и широко разперени, неоперени, с цвят на червено цвекло.
ОПЕРЕНИЕ (10 точки):
Перушината трябва да бъде гъста и гладка, но не толкова твърда като на пощенския гълъб. Тя трябва да има еластичност, която да се усеща при допир. Трябва да има гладка мека перушина под задният отвор на клоаката. Птиците участващи на изложби, трябва да са с напълно естественото си (по рождение) оперение. На оцветени и с корекции в оцветяването на оперението птици, трябва да им се намали оценката с 1 до 10 точки за неправилен цвят, когато се съревновават в собствените си класове. Тези 10 точки са плаващи и не влияят на оригиналните общо 100 точки.

ПРИЕТИ СТАНДАРТНИ ЦВЕТОВЕ

С ЕДНОЦВЕТНИ ШАРКИ:
- БЯЛ ЦВЯТ НА ОПЕРЕНИЕТО – розово-бяла човка, черен цвят на очите като на бик, ноздри с червен цвят леко напрашени в бяло, бели нокти на пръстите, цвета на оперението е чисто бял и без нестандартни по цвят пера.
- ЧЕРВЕН ЦВЯТ НА ОПЕРЕНИЕТО – човка с рогов цвят, ярко оранжеви очи, ноздри с червен цвят леко напрашени в бяло, нокти на пръстите с рогов цвят, цветът на оперението е тъмен - наситено червено по цялата повърхност, с плътност на цвета на оперението (на перата) колкото се може по-близо до кожата, тоест до основата на перото, и без признаци на “чужд” цвят или белег.
- ЖЪЛТ ЦВЯТ НА ОПЕРЕНИЕТО – човка с рогов цвят, ярко оранжеви очи, ноздри с цвят на червено цвекло, нокти на пръстите с рогов цвят, цвета е тъмно жълт по цялата повърхност с плътност на цвета на оперението колкото се може по-близо до кожата (до основата на перата), без признаци на “чужд” цвят или белег.
- ЧЕРЕН ЦВЯТ НА ОПЕРЕНИЕТО – черна човка, ярко оранжеви очи, ноздри с червен цвят леко напрашени в бяло, черни нокти на пръстите на краката, цвета на оперението е богат, наситен, плътен, смолисто-черен с брилянтен блясък. Оперението на шията и горната част на гърдите при отражението на светлината показва зелен метален блясък. Наситеността на цвета да е колкото се може по-близо до кожата (до основата на перата), без признаци на “чужд” цвят или белег.
- СИВО-КАФЯВ ЦВЯТ НА ОПЕРЕНИЕТО – човка с рогов цвят, ярко оранжеви очи, ноздри с червен цвят напрашени в бяло, нокти на пръстите на краката с рогов цвят, цвета на оперението е от разреждането на черно, бронзов цвят по цялата повърхност с плътност на цвета колкото се може по-близо до основата на перата, без признаци на “чужд” цвят или белег.
- КАФЯВ ЦВЯТ НА ОПЕРЕНИЕТО – човка с рогов цвят, бисерни очи, ноздри с червен цвят напрашени в бяло, нокти на пръстите на краката с рогов цвят, цветът на оперението е наситен шоколад или какао по цялата повърхност, с цвят достигащ колкото се може по-близо до кожата, без признаци на “чужд” цвят или белег.

ШАРКИ НА ЛЕНТИ /ИВИЦИ/:
- КАФЯВА ЛЕНТА – човка с рогов цвят, бисерни очи, ноздри с червен цвят напрашени в бяло, нокти на пръстите на краката с рогов цвят, цветът на перушината е чист, сребристо син, като по врата е с още по-тъмен нюанс на сребристо-синьо с брилянтен зеленикав метален блясък. По крилата се забелязват две добре оформени ивици виещи се във вълнообразна буква “V” през перата при основата на крилете. Ивиците трябва да бъдат с цвят на тъмен шоколад, приблизително на 2,5 см от долната част на перата при основата на крилете и почти се събират приближавайки се до горният край на крилото. Подобна тъмна лента широка приблизително 2 см има и към върха на опашката, малко преди самия й край. За предпочитане е сребърното, но и бялото е допустимо над трътката (оперението на пояса намиращ се отгоре между гърба и опашката).
- СИНЯ ЛЕНТА – черна човка, ярко оранжеви очи, ноздри с червен цвят напрашени в бяло, черни нокти на пръстите, цвета на оперението е богата равномерна сянка на небесно синьо. Шията е с още по-тъмен нюанс на светлосиньото и с брилянтен зеленикав метален блясък. По крилата се забелязват две добре оформени ивици виещи се във вълнообразна буква “V” през перата при основата на крилете. Ивиците трябва да бъдат с черен цвят, приблизително на 2,5 см от долната част на перата при основата на крилете и почти се събират приближавайки се до горният край на крилото. Подобна тъмна лента приблизително 2 см широка има и към върха на опашката. За предпочитане е синьо, но и бялото е допустимо над трътката.
- СРЕБЪРНА ЛЕНТА – човка с рогов цвят, ярко оранжеви очи, ноздри с червен цвят напрашени в бяло, нокти на пръстите с рогов цвят, цвета на оперението е богато равномерна сянка на сребристо-сиво. Шията е с по-тъмен нюанс на сивото с брилянтен зеленикав метален блясък. По крилата се забелязват две добре оформени ивици виещи се във вълнообразна буква “V” през перата при основата на крилете. Ивиците трябва да бъдат с тъмен сиво-кафяв цвят, приблизително на 2,5 см от долната част на перата при основата на крилете и почти се събират приближавайки се до горният край на крилото. Подобна тъмна сиво-кафява лента приблизително 2 см широка има към върха на опашката. За предпочитане е сребристо-сиво, но и бялото е допустимо над трътката.
- ЛЕНТА С ЦВЯТ ПЕПЕЛ ОТ РОЗИ – човка с рогов цвят, ярко оранжеви очи, ноздри с червен цвят напрашени в бяло, нокти на пръстите на краката с рогов цвят, цвета на оперението е богато равномерна сянка на пепелно-сиво. Шията е червена с брилянтен зеленикав метален блясък. По крилата се забелязват две добре оформени ивици виещи се във вълнообразна буква “V” през перата при основата на крилете. Ивиците трябва да бъдат с кестеняв цвят, приблизително на 2,5 см от долната част на перата при основата на крилете и почти се събират приближавайки се до горният край на крилото. В тъмната опашка лентата отсъства. Позволено е оперението да е изпъстрено с по-тъмни черни или кафяви точици (петънца) по върховете на перцата на крилата (т.нар. карирана, изпъстрена шарка), както и на перата от опашката контролиращи посоката на летене. За предпочитане е пепелно-сиво, но и бялото е допустимо над трътката.
- ПЕПЕЛНО-ЖЪЛТА ЛЕНТА – човка с рогов цвят, ярко оранжеви очи, ноздри с червен цвят напрашени в бяло, нокти на пръстите с рогов цвят, цвета е богато равномерна сянка на светлосиво. Шията е жълта с брилянтен зеленикав метален блясък. По крилата се забелязват две добре оформени ивици виещи се във вълнообразна буква “V” през перата при основата на крилете. Ивиците трябва да бъдат жълти, приблизително на 2,5 см от долната част на перата при основата на крилете и почти се събират приближавайки се до горният край на крилото. По-тъмната ивица на опашката отсъства. Разредени цветни петънца са позволени на крилата (карирана шарка на оперението на крилете), както и на перата от опашката контролиращи посоката на летене. За предпочитане е светлосиво, но и бялото е допустимо над трътката.

AOC ЦВЯТ – птица във всеки друг цвят или шарка, който не е признат в Стандарта на Американският кинг клуб (American King Club Standard) може да бъде показан като AOC Кинг.

Всяко отклонение от този стандарт изисква намаляване на точките пропорционално на степента на дефекта.

Размер на пръстена: 10 мм.

Превод от английски: А. Дарачев

-> Мнения и оценки (8)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook