Вход Търсене

Белослатински двукачулат

Снимка на гълъбБЕЛОСЛАТИНСКИ ДВУКАЧУЛАТ ГЪЛЪБ

СТАНДАРТ /приет 2008г. от СГБ/

Точният произход на тази порода не е известен. Подобни на нея гълъби с два качула се отглеждат в Унгария, Румъния и Молдавия. Породите се наричат Ерделски, Калърашки, Белцские. И трите споменати породи са доста широко разпространени в Румъния, Молдавия и Унгария, а Ерделските и в много страни в Европа. Вероятно произходът на нашия гълъб има нещо общо с посочените породи, особено с молдавската.
Породата е много разпространена и се отглежда почти в цялата страна, като най-ценните птици се намират в село Галиче, Врачанска област, където всепризнат майстор от дълги години е Георги Фенерски. Познавачи на породата и опитни селекционери са: Пеци (Петър Попов) от село Хърлец, Иван Денов от Крушовица и др.
Добри птици има в Русе, особено в бяло и червено.
Характерното за породата са двата качула, гиздавата стойка, с къси крака, крила под опашката и леко повдигната, средно широка опашка. Гълъбите не се отличават с дълго летене, но полетът им е красив, а повечето от птиците са отлични акробати.
Тяло - не е много едро. Гълъбът е нежен.
Клюн - сравнително къс, чисто бял при всички цветове. Ноздрите са малки, гладки и леко напрашени в бяло.
Глава - малка, заоблена. Отзад качулката е като нежно поставен шал, колкото е възможно по-голяма. Предната качулка е симетрична и изцяло покрива човката и част от очите. Двете качулки създават илюзия за добре разцъфнал карамфил, поради което много гълъбари наричат породата „карамфилии". В последните години задната качулка претърпява изменение, като стремежът е да бъде с розетки и подчертана грива.
Очи - при белите екземпляри и при шарените с бели глави са тъмни, а при цветните са с малка зеница и голям светъл ирис. При шарените и двете очи трябва да са еднакво оцветени.
Очни пръстени - средно големи, гладки и нежни, с бял цвят, с формата на точна окръжност.
Врат - не е много дълъг и е леко извит назад.
Гърди - заоблени и леко изпъкнали.
Крила - носят се под опашката, но не се допират в пода.
Крака - възможно къси, без оперение от коляното надолу, с червен цвят и бели нокти.
Опашка - широка поне колкото гърдите. Желателно е да е леко повдигната. Състои се от 14 до 18 добре застъпващи се, здрави пера. Формата е почти равна.
Цвят и окраска - породата се отглежда в бяло и още в червен, жълт, черен, черно-кафяв и много рядко в сив цвят, като едноцветни. В същите цветове има и шарени гълъби, които се наричат “затворени”, ако преобладава цветната част и “отворени”, ако преобладаващата част е бяла. При шарените се търси някаква симетрия в шарката, чист и интензивен цвят и винаги цветна опашка.
Лъскавината на врата и гърдите освен добро здраве показва и точна селекция. Особено е изразена при черните гълъби - в горната част на врата е маслено зелена и надолу преминава във виолетово.
Големи грешки: дълъг клюн, тънък като игла клюн, слаб преден качул, преден качул, който стърчи нагоре, слаб или несиметричен заден качул, сплескана отгоре глава, малки очи с червен ирис, различно оцветени очи, високи крака, тясна опашка, раздвоена опашка, разцепено перо в опашката, прекалено едър или прекалено дребен гълъб, крила над опашката, неправилна стойка.
Малки грешки: леко розовеещо око, леко нагънати или с неправилна форма очни пръстени, несиметрична шарка при шарените, малки грешки в качула, не до там къс клюн, малко тъмно петно на върха на клюна при черните, средно високи крака, размит цвят, леко избеляване на цвета под опашката, напрашен черен цвят.
Пръстен - 7 мм.


ОЩЕ ПО СТАНДАРТА НА ДВУКАЧУЛНИТЕ ГЪЛЪБИ

Най-характерната особеност е, че имат два качула.
Главата им е средно голяма с изпъкнало широко чело.
Задният качул започва от врата и е симетрично разположен встрани до ушните отвори. Предният качул е прилепен към главата и закрива част от клюна и част от ушите.
Обикновено са едноцветни: червени, черни, жълти, бели. Срещат се и пъстри.
Очи - средно големи светлосиви до бели с черна зеница. Околоочието е бяло.
Клюнът е къс до 15мм бял и добре затворен, тялото дълго 28 – 30 см с широки гърди, вратът - къс и дебел, крилете - дълги, държат се под опашката, опашката - дълга 13 - 15см, широка от основата с 16 - 18 пера, крака - къси до 30мм, червени с бели нокти – неоперени.

-> Мнения и оценки (4)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook