Вход Търсене

Благоевградски шарен

Снимка на гълъбБЛАГОЕВГРАДСКИ ШАРЕН ГЪЛЪБ

Тази порода е създадена от 10 год. в Благоевград като за основа се ползуват гълъби донесени от Турция някъде около 1990г. под наименованието „Ямалии”. За тяхното оформяне до днешен вид за ползвани няколко породи гълъби, а те са: Плевенски с качул и без качул (черни, червени, жълти и сиви), като е вмъкната и кръв от „Будапещенски” за увеличаването големината на околоочието и подобряване формата на главата.
За сега се отглеждат в Благоевградски, Кюстендилски, Пернишки и други краища.
Отличителни белези: В групата на средните породи: Леко тромави гълъби, много добре съчетание на клюна с главата и очите, гърдите, главата и опашката. Между двата пола не съществува съществена разлика. Породата е само с качул.
Глава: симетрична на тялото до едра, почти кръгла(топче), погледната от всички странни потвърждава това. В задната част на главата има качул, който е двустранен и симетрично разположен от ухо до ухо, със стабилна, с две розетки от двата края.
Очи: Много големи, на цвят маслинени. Срещат се все още някои екземпляри с бял, почти кристален ирис и малка зеница.
Околоочие: Силно изразено - бяло.
Клюн: Къс, сбит, широк, приличащ на сърце с дължина от 9 - 10мм. добре захванат за главата в нейната долна част.
Ноздри: Широки, но не груби, бели.
Врат: Къс, полуизвит към гърба.
Гърди: Широки, добре сложени, леко изпъкнали.
Крила: Хубави, дълги, почти до края на опашката, носят ги под нея доста близо до земята, благодарение на което гълъбът придобива особено красив вид.
Опашка: Гълъбът носи опашката леко повдигната, броят на перата и варира от 14 - 18, имат много добра връзка между трупа и опашката. Перата са разположени в полудъга и са по - широки.
Крака: Неоперени, червени на цвят, къси.
Оперение: цвят и окраска - шарени бяло с черно, червено, жълто и сиво, като от тях се получават и чисто бели.

-> Мнения и оценки (2)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook