Вход Търсене

Чилболии

Снимка на гълъбЧИЛБОЛИИ

СТАНДАРТ /приет 2008г. от СГБ/

Според русенските селекционери това е най-интересната порода гълъби отглеждана в Русенския край. В миналото гълъбите са били отлични летачи, което качество почти са загубили, поради това, че не се отглеждат на свобода и не се тренират. Гълъбите имат специфично летене - бързо набират височина и след това започват акробатичните премятания. Има екземпляри, които се преобръщат и от 1 м височина. Гълъбите от породата притежават специфичен глас - приглушен, с много ниски тонове, излизащ като че ли дълбоко от гърдите. Походката на гълъбите е грациозна, като ефектът се подсилва от много късите крака и дългото тяло. Създава се впечатление, че гълъбите пълзят по земята.
Тяло - като на обикновен уличен гълъб, но значително удължено (32 см мерено от изпъчената част на гърдите до края на опашката).
Гърди - изпъчени.
Глава - малка, яйцевидна, без качулка.
Очи - средно големи, светли, с черна зеница.
Очни пръстени - гладки, бели.
Клюн - средно дълъг (до 20 мм), тънък и бял.
Ноздри - нормални, бели, нежни.
Врат - средно дълъг, съразмерен на тялото.
Крила - дълги, носени под опашката.
Опашка - дълга, широка, с дъговидна форма. Перата са широки, 16 броя.
Крака - много къси (до 2,5 см), червени, с бели нокти, неоперени.
Цветът на перата е червен с по-тъмен или по-светъл нюанс, като целта на селекцията е интензивно тъмно червен, еднакъв от главата до края на опашката. Вратът от главата до крилата е напръскан с бели перца, като житен клас. Крайните три махови пера на крилата са бели. Друга разновидност е бял врат, напръскан с цветни пера.
Някои от разновидностите в окраската имат свои наименования.
“Чембер” - това са гълъби, които нямат бял венец около врата. Цялото им тяло е червено, като на опашката си имат светла лента с ширина 3 см. При тези гълъби се допуска и малко бяло герданче под човката с ширина около 2 см.
“Чилки” - това са гълъби с основен бял цвят, напръскани с червени пера по цялото тяло.
Големи грешки: голяма глава, дълъг и дебел клюн, късо тяло, високи крака, крила над опашката, оперени крака, червеникав оттенък в очите или очните пръстени, различни по цвят очи, бели пера по крилата и тялото, сивееща опашка.
Малки грешки: разреден цвят по главата и опашката.
Пръстен - 7 мм.


ОЩЕ ПО СТАНДАРТА НА ЧИЛБОЛИИТЕ

Чилболиите са най-интересната раса гълъби, отглеждани в Русенския край. В миналото са били отлични летци, качество което са загубили поради, това че не се отглеждат на свобода и не се тренират. Имат специфично летене - бързо набират височина, след което се премятат. Има екземпляри, които пуснати от ръка, до кацането си на земята се премятат. Притежават характерно глух глас при пеене, формиращ се дълбоко в гърдите.
Чилболиите имат грациозна походка с ниско и дълго тяло. Особено ценни са гълъбите с къси крачка, създаващи впечатление, че пълзят по земята.
Характерни особености:
Глава: малка, яйцевидна, без качул.
Очи: средно големи светли с черна зеница.
Околоочието им е бяло.
Клюн: средно дълъг (до 20 мм), тънък, бял. Гъбичките над клюна са неголеми, бели, осигуряващи плавно преминаване от човката към главата.
Врат: съразмерен спрямо тялото.
Тяло: дълго 32 см, ниско с изпъчени гърди.
Криле: дълги, отпуснати под опашката.
Опашка: дълга, широка с 16 пера. В напречен разрез представлява дъга.
Крака: къси, до 2,5 см, червени с бели нокти. Неоперени.
Цвят: тъмно червен, еднакъв по цялото тяло и опашката. Вратът от главата до крилата във вид на венец е напръскан с бели пера като житен клас. Крайните летателни пера до третото са бели.
Недостатъци: дълъг и дебел клюн; голяма глава; късо тяло; неправилна стойка (крила над опашката); къса и тясна опашка; високи крака; пера по краката "калци"; червеникав оттенък в очите и околоочията; различни по цвят очи; бели пера по крилата и тялото; сив или жълтеникав оттенък в оцветяването към опашката.
Разновидности:
1. "Чембер" - гълъби без бял венец на врата. Цялото им тяло е червено. На опашката имат по светла лента с ширина 3 см. При тях се допуска малко бяло герданче под човката като на маавиите с ширина 2см. 2. "Чилки" - бели, напръскани с червени пера по тялото.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook