Вход Търсене

Пернишки шарен

Снимка на гълъбПЕРНИШКИ ШАРЕН ГЪЛЪБ

Разликата между пернишкия, благоевградския и кюстендилския шарен гълъб е много тънка.
Перник, Благоевград и Кюстендил са много близо един до друг в географски план, и в процеса на селекция трите отделни породи обикновено са се смесвали, в следствие на което разликите между тях стават много тънки, а и все по-рядко се срещат екземпляри, които да нямат поне леки отклонения от стандарта на съответната порода. Ето защо често от тях излизат и чисто бели екземпляри.
Виж "Благоевградски шарен гълъб" и "Кюстендилски шарен гълъб"


СТАНДАРТ

Комисия в състав:
1. Васил Петров
2. Тодор Колев
3. Станислав Ковачев
4. Евлоги Евлогиев
5. Асен Велинов

Утвърди СТАНДАРТ на ШАРЕН ПЕРНИШКИ КАЧУЛАТ ГЪЛЪБ, отглеждан в град Перник и Пернишка област (Пернишки седлат гълъб).
Тази порода е давала винаги хубави и красиви гълъби, отглеждани във времето за полет и игра.

1. Обща характеристика - живи и горделиви гълъби, с приятен външен вид, не по-къси от 30 см. Тялото трябва да бъде покрито с гъсти лъскави и стегнати пера.
2. Глава - обла (кръгла) с широко повдигнато чело. Гледана отстрани наподобява кръгло топче с петно на главата (маслинка).
3. Качул - много добре оформен, с пълна и добре развита средна част, и странични врътки на нивото на ушите. Предната част на качула е бяла, а задната цветна. Допуска се цялата качулка да бъде цветна.
4. Клюн – не по-дълъг от 10 мм. Сърцевиден, масивен, стои като естествено продължение на главата. За предпочитане под околоочната линия да не стои като поставен. Задължително светъл на цвят.
5. Очи - тъмни.
6. Околоочие - колкото се може по-широко и изпънато, светло на цвят.
7. Гърди - широки, кръгли.
8. Врат - къс, дебел, леко извит.
9. Крила - отпуснати под опашката.
10. Опашка - с минимум 14 броя пера широки и дълги. Опашката стои леко повдигната, по-широка от широчината на гърдите, цветна - с чист цвят, отговарящ на цвета на тялото. С “подпиращи” бели пера на опашката (форма на триъгълник с бял цвят).
11. Кръст – широк.
12. Стойка – равна фигура, колкото се може по-ниска. Наблюдаван в движение, гълъбът все едно лази.
13. Крака - къси, чисти, неоперени.
14. Цветове – ясни, чисти.
15. Основни цветове - черен, червен, жълт, сив. Основните цветове имат предимство.
16. Допустими грешки – “келебек”, без петно на главата, леко “отпуснат” цвят на крилото, мустаци, цветен кръст, подпиращи цветни пера.
17. Груби грешки - бяло перо в опашката, дълъг врат, дълги крака, различни по цвят крила над опашката, без витли на качула.
Гълъбите с груби грешки не подлежат на оценяване. Затова стремежът на всеки гълъбовъд, който селекционира тази порода, е да се придържа към стандарта. Целта на тази селекция на породата, е да излизат еднотипни гълъби със стандартна шарка.
18. Шарка (седлата) - черно-бял, червено-бял, жълто-бял, сиво (синьо)-бял, като белия цвят е локализиран на главата, лигавника, кръста, корема под опашката – подпиращите пера. При пернишкият шарен гълъб крилата са задължително бели.
19. Пръстен - 7 мм.

-> Мнения и оценки (7)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook