Вход Търсене

Чилики

Снимка на гълъбЧИЛИКИ

Напоследък в нашата страна, вследствие на ежегодните изложби от международен характер се установиха и много чужди породи гълъби, които добре се адаптираха към нашите условия.
Чиликите са средно големи гълъби, с малка глава и тънка шия отначалото, която след това се разширява, особено при мъжките екземпляри.
Опашката е силно вдигната нагоре, широка, а крилата са разположени под нея.
Краката са къси, с бели нокти.
Цветът на гълъбите е бял с различни капаци - червени, черни, жълти, сиви.
На челото на главата си имат точка, която е със същият цвят, какъвто е цветът на капаците. Точката не трябва да е много голяма или много малка, да не е разлята, а да е точно очертана, и трябва да се намира точно посредата на челото.
Шията при някои положения трепти както на фенерлиите.
Снасят редовно и успяват да отглеждат сами малките си.
Чиликите са изключително елегантни и красиви гълъби, и спадат към декоративните породи гълъби.


СТАНДАРТ

Обща характеристика:
Изключително малки гълъби с дължина на тялото 25-28 см, двуцветни, с приповдигната широка опашка и отпуснати крила под нея, с къси не оперени крака, с горда елегантна походка.
Глава:
Малка с кръгла форма, наподобяваща малък гръцки орех, заоблена, с повдигнато високо чело.
Очи:
Големи, изпъкнали и тъмни на цвят.
Вежди:
Бели, тесни и нежни.
Клюн:
Къс, дебел, бял на цвят, красиво сложен с лека извивка надолу, гъбичките са бели на цвят, слабо развити (неголеми), нежни.
Шия:
Със средна дължина, изящно огъната назад, във възбудено състояние нежно, леко потреперва (пулсира), а при някои гълъби дори пулсира силно.
Гърди:
Широки, добре развити, леко приповдигнати.
Гръб:
Къс, огънат.
Тяло:
Късо, овално – кръглообразно (закръглено).
Крила:
С пропорционална на тялото и опашката дължина, плътно прибрани към тялото, краищата им са отпуснати под опашката (висящи крила), но не допират пода.
Опашка:
Широка, плоска, относително къса, състои се от 16-18 опашни (управляващи) пера, повдигната на 60-70 градуса от пода.
Крака:
Къси, като правилото е: “Колкото по-къси, толкова по-добре!”, не оперени, червени на цвят, с бели нокти.
Оперение:
Еластично и блестящо, плътно прилягащо. Цялото тяло, опашката и първият ред (10х10) на маховите пера на крилете са бели на цвят. Вторичните махови пера и краищата на перата на крилете са цветни, като образуват цветни капаци (щитове). Срещат се екземпляри, които са и по-ценени, с цветно кръгло петно на челото (кокарда), което е със същият цвят, в който са щитовете. При равни други показатели, на тези екземпляри, които са с кокарда се отдава предпочитание, и се поставя по-висока оценка. Щитовете на крилата и кокардата на челото биват в следните цветове: жълто, червено, черно и светло сиво. При сивите щитове има два вертикални черни пояса (ленти) в края на капака от към опашката. Всички цветове трябва да бъдат сочни, ярки и наситени.
Размер на пръстена: 7 мм.


-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook