Вход Търсене

Ориенталски мевки

Снимка на гълъбОРИЕНТАЛСКИ МЕВКИ

ПРОЕКТО СТАНДАРТ ЕМС

ПРОИЗХОД
Мала Азия, облагородени в Англия, както и в U.S.A. и Европа, където се развъждат според съгласуван Стандарт.

ОБЩО ВПЕЧАТЛЕНИЕ
Среден ръст, къси и широки, компактни с елегантна фигура. Погледнати в профил с изправен стоеж, очите са перпендикулярно над краката.

РАСОВИ БЕЛЕЗИ

ГЛАВА: Сравнително голяма и закръглена, с широко добре изразено чело и пълни, закръглени бузи. Широчината между очите, трябва да продължава до ноздрите без неравности. Челото и темето формират една непрекъсната извивка, преминаваща във висок добре изразен шпиц. Формата на главата не е нито овална като на Турбит, нито кръгла като на Африканска мевка, по-скоро нещо между двете, със специфична изпъкналост на челото. Тук лежи най-високата точка на главата, не над очите, а малко пред тях.
ШПИЦ: Високо поставен качул във формата на шпиц, лежащ на една добре изразена непрекъсната линия започваща от гривата.
ОЧИ: Големи и живи. При бяла глава тъмни, при оцветена глава с оранжевочервен ирис. При глави с кафяв или каки цвят ирисът е по-светъл. Околоочието е тясно и гладко. При Сатинетите е светло, при Блондинетите и Визорите от светло до тъмно, съответствуващо на цвета на главата.
ЧОВКА: Къса и широка преминаваща в челото в една непрекъсната линия, добре затворена. Продължението на линията на човката минава през долната част на окото. Цветът кореспондира с цвета на главата. При Блондинетите и Визорите е сиво-кафяв или с рогов цвят. При Сатинетите е с телесен цвят. Восковицата възможно по-малка, широко разположена, равна, прилепнала и с добра структура, линията на профила е непрекъсната.
ВРАТ: Компактен, изпъкващ над раменете с добре изразени гушка и жабо.
ГЪРДИ: Широки, добре закръглени, високо поставени при оценяване.
ГРЪБ: Изправен, къс и широк между раменете, добре покрит.
КРИЛЕ: Къси, плътно прилепнали, носени върху опашката.
ОПАШКА: Къса, плътна, образуваща непрекъсната линия с гърба.
КРАКА: Средно дълги, плътно оперени по краката и пръстите чак до ноктите.
ОПЕРЕНИЕ: Късо и пълно, плътно прилепнало.

ЦВЕТОВИ ВАРИАЦИИ

БЛОНДИНЕТИ:
а) Със бадемови опашки: Червени с бели ленти, Жълти с бели ленти, Сини с бели ленти, Бледосини с бели ленти, Бледокафеви с бели ленти, Бледокаки с бели ленти, Сини-напръскани, Бледосини-напръскани, Бледокафеви-напръскани, Бледокаки-напръскани, Червено-напръскани, Жълтo-напръскани, Сулфур-напръскани. Последните са също със златиста “яка” и серистожълт цвят на контура.
б) Със тръстикови опашки: Черно-напръскани, Сивокафяво-напръскани, Кафяво-напръскани, Каки-напръскани, Червено-напръскани, Жълто-напръскани, Лавандулово-напръскани.

САТИНЕТИ И ВИЗОРИ:
а) Със бадемови опашки: Сини с бели ленти (Блуети), Бледосини с бели ленти (Силверети), Червени с бели ленти, Жълти с бели ленти, Бледокафеви с бели ленти, Бледокаки с бели ленти, Сини-напръскани, Бледосини-напръскани, Бледокафеви-напръскани (Брюнети), Бледокаки-напръскани, Червено-напръскани, Жълтo-напръскани, Сулфур-напръскани (Сулфурети). При сулфур напръсканите, цветът на опашния контур, цветът на фона и щитовете също е серисто жълт.
б) Със тръстикови опашки: Черно-напръскани, Сивокафяво-напръскани, Кафяво-напръскани, Каки-напръскани, Червено-напръскани, Жълто-напръскани.

ЦВЕТОВЕ И РИСУНЪК

БЛОНДИНЕТИ
Едноцветни с бели ленти, с бадемови или тръстикови пера. При тръстиковите всяко перо от оперението на капака е окантовано с ивица със същия цвят като главата. Напръсканите са напръскани с бяло и имат добре изразен стреловиден рисунък. Цветът на фона, колкото е възможно по-светъл и окантоването, колкото е възможно по-интензивно. Шарката трябва да е бистра и видима от голяма дистанция. Тя се разпростира също по врата, гърдите и корема. При тръстиковите птици цялото тяло е напръскано, имат също тръстикови опашка и летателни пера. В повечето случаи главата е едноцветна. Допустимо е също по-светло или напръскано оперение на главата. При едноцветните с бели ленти и напръсканите, на летателните пера и опашката, трябва да има голяма огледална шарка. Цветът на опашката трябва да отговаря на цвета на тялото.

САТИНЕТИ
Цялото тяло е бяло с изключение на щитовете и опашката. Шарката на щитовете е едноцветна с бели ленти, напръскана или окантована. Окантованата опашка е характерна за тръстиковите цветови вариации. Всички останали са със огледална опашка. От 5 до 12 бели махови пера. При Сатинетите оцветените бедра и гащи, и бяло в подопашните пера, не се смятат за грешка.

ВИЗОРИ
Щитовете и опашката имат същия рисунък като Сатинетите. Останалата част от тялото е бяла с изключение на цветната глава, оцветяването започва в областта на гушката и формира една извивка в посока на шпица. Не по-малко от 5 бели махови пера. При Визорите оцветените бедра и гащи, и бяло в подопашните пера не се смятат за грешка.

ГРУБИ ГРЕШКИ
Дълго или тясно тяло, влачещи се криле, тясно чело, много дълго или много късо чело, прищипване, притискане в човката или восковицата, излизаща от линията на профила стърчаща и тъмна човка, силно деформиран шпиц, липсващо оперение на краката, липса на жабо, изцяло липсващ или много разпрострял се капак при тези с бели ленти и напръсканите с лентова опашка. Много забележима “ръжда” в рисунъка на капаците или в белите ленти, силно избелял, неясен рисунък. При оценяване на Визори, трябва да се вземе под внимание тяхната голяма рядкост.

ОЦЕНЯВАНЕ:
- Общо впечатление, фигура и стойка;
- Глава, човка, очи;
- Цвят и окраска;
- Жабо;
- Оперение на краката.

ПРЪСТЕНИ - 10 мм.


Информацията предоставена от
Председател “Национален клуб Ориенталски мевки”
Боян Бойчев


ОЩЕ ЗА ПОРОДАТА

Сатинетите и Блондинетите принадлежат към семейството на луксозните гълъби познати още като Източни мевки. По форма тези гълъби до някаква степен приличат на тази на домашния гълъб, но по-скоро са по-големи. Главата трябва да е кръгла и оформяща не начупена извивка, клюна е къс и наклонен надолу като при домашния гълъб; гушата и гърлото са пълни напомняйки на тези на домашния гълъб.

Вратът трябва да е достатъчно дълъг с широки рамене. Тялото е по-заострено от това на домашния, както и краката са по-дълги. Краката и стъпалата са покрити с пера, като маховите пера и опашката също са по-дълги от тези на домашния гълъб.

Общият вид на Блондинетите е с изправена и изящна осанка, и една колекция от тях трябва само да се види за да се оцени високо, като колекционерите на тази порода непрекъснато увеличават броя на гълъбите в своите колекции. Сините гълъби са с пъстри пера, и множеството публикации за тях ги са превърнали в едни от най-известните представители на тази порода, в същото време те са доказателство какво може да се постигне чрез един добър подбор и кръстоска.

Развъждането на Блондинети е наистина невероятно хоби за тези, които желаят да притежават колекция от луксозни и наистина великолепно красиви гълъби, с разнообразие в оперението и в цветовете, като Блондинетите не могат да се сравняват с никоя друга порода.

Първоначално те са произлезли от Сатинетите и в наши дни са известни с богатите цветове на своето оперение. Развъждайки тези гълъби не е достатъчно да се съблюдава само формата им, но също така са важни цветовете и породистите им белези. В тази връзка не е желателно да се отглеждат заедно две сходни по цвят и шарка птици, но например една която е със силно подчертано едноцветно оперение и една с по-светло ще могат да се кръстосат и да имат поколение, което ще е най-близо до перфектния екземпляр за изложения.

Освен сините Блондинети съществуват и такива в цвят сатен, кафяв, черен, бледо син, бледо сребърен както и много други подвидове. Тези хора, които нямат време и средства да развъждат коне или кучета, могат да упражняват едно от най-вълнуващите хобита, развъждането на една или повече подвидове на тези невероятни гълъби.

Без съмнение те ще открият, че това им хоби развива и обогатява както техните интереси така и техните качества в развъждането на Блондинети. Имайки вече удоволствието да участват в изложения те спокойно могат да се причислят към гледачите на Източните мевки към, които спадат и Африканските бухари.

-> Мнения и оценки (6)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook