Вход Търсене

Над 630 гълъба и 120 кокошки бяха показани на изложение в Перник

Изложба на гълъби, екзотични птици и зайци организира пернишкото дружество на гълъбовъдите и природолюбителите "Кракра Пернишки".

Показани са 630 гълъба от цялата страна, сред тях редки породи като индийски фенерлия, Мария Стюарт, бухари, китайска чайка и др., разказа членът на сдружението Владимир Димитров.

Най-голяма е конкуренцията при пернишкия шарен гълъб, от който са изложени 40 екземпляра.

"Породата се отглежда по цялото поречие на река Струма. Създадена е последните 30 години от група перничани. Той е с бели крила, бял лигавник, с маслинка на главата и с ниски крака, с които изглежда, че пълзи", разказа Станислав Ковачев - изпълнителен секретар на сдружението.

По думите му перничани са горди, защото при стандартизация в Цюрих на 11 май 2013г. гълъбът не е получил никаква забележка.

Най-голямата награда, с която породата е удостоена, е през 2012 г. на изложение в Лайпциг, разказа Борис Иванов - основател на сдружението.

Тогава от 68 000 гълъби само 12 са получили 97 точки, сред тях е пернишкият гълъб. Посетителите могат да видят и български изложбен гълъб, създаден в края на 19-ти век от фелдфебелите на Фердинанд.

Представен е и българският рогат гълъб, който винаги надхитря лисицата и тя никога не може да го хване, разказа най-малкият участник в изложбата - 10-годишният Кирил Миленов от Бургас.

За него е характерно специфично красивото рогче и малката глава. Птицата винаги спи на тавана, не стои на земята, поясни още Миленов.

На изложбата са показани и 120 кокошки. Сред тях е една от най-скъпите породи в Европа - "Андалусия".

Тя е доста рядка, защото трудно се получава цвета й, обясни Владимир Димитров.

Гледайте видео от изложбата в Перник от: ТУК.

Видео: Елка Робева
Монтаж: Младен Стоянов
Източник: bta.bg

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Още новини свързани с гълъбарството:

Абонамент

Абонирайте се за гълъбарския информационен бюлетин и получавайте всички новини по e-mail.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете e-mail адреса му: